GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya fall av deltavarianten upptäckta i Skåne

Allt fler blir vaccinerade – något som märks på smittspridningen i Skåne. Men nu har den så kallade deltavarianten dykt upp även i syd.
Coronaviruset • Publicerad 16 juni 2021
Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens i Regionhuset i Dockan i Malmö med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.
Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens i Regionhuset i Dockan i Malmö med Region Skåne gällande det aktuella coronapandemiläget.
Foto: Johan Nilsson/TT
Fas 4 vaccinationerna i Skåne är i full gång. Arkivbild.
Fas 4 vaccinationerna i Skåne är i full gång. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Allt fler blir vaccinerade – något som märks på smittspridningen i Skåne. Andelen positiva covidprover minskar, samtidigt som antalet fall på särskilda boenden är fortsatt lågt i regionen.

Två nya fall av delta

Det går åt rätt håll. Samtidigt dyker virusvarianter upp. I Skåne dominerar den brittiska varianten, men nu har även den så kallade deltavarianten av coronaviruset dykt upp. Varianten, som först upptäcktes i Indien och även går under beteckningen B.1.617.2, innehåller mutationer som gör den mer smittsam. I Sverige har antalet fall hittills varit få – fram till i förra veckan, då Folkhälsomyndigheten upptäckte ett ökat antal fall, framför allt i Värmland och Blekinge.

Flera fall har upptäckts i grannlänet, samtidigt som man under lång tid har bara känt till ett fall av den så kallade deltavarianten i Skåne. Fram tills nu. Under tisdagen dök nämligen två nya fall upp, berättar Skånes smittskyddsläkare under onsdagens presskonferens med Region Skåne.

Helt väntat – och allvarligt, konstaterar Eva Melander.

– Det här är väntat att nya virusvarianter dyker upp, så på vis är jag inte orolig. Att det kommer en ny variant som drabbar och som har en större smittspridningspotential är givetvis allvarligt och det är därför vi följer detta väldigt noga, säger hon.

Kampanjer ska locka fler

På skånska sjukhus sjunker antalet patienter som vårdas för covid-19, men minskningen går långsammare inom intensivvården än på övriga avdelningar, uppger Region Skåne.

Regionen har nu flyttat ner åldersgruppen för vaccinationer till de som är födda 1986 eller tidigare. Totalt är drygt 522 000 skåningar vaccinerade med en första dos, och det totala antalet färdigvaccinerade ligger på fler än 270 000.

Vaccinationsviljan är hög, och det görs kampanjer på flera språk för att få de som hittills inte vaccinerat sig att ta sina doser, berättar Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren.

– Vi har utmaningar att nå vissa socioekonomiskt utsatta områden och där görs ju extra insatser av vårdcentralerna, säger hon och fortsätter:

– Det finns områden med högre skepticism mot myndigheter och mot vaccin. De kampanjer som startar upp flera språk och samarbetet med civilsamhället hoppas vi ska leda till ännu högre vaccinationsvilja även bland de som är skeptiska.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer