GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Statsministern pressas efter raderade mink-sms

Danmarks regering skakas av ännu en kris i minkhärvan där själva statsministern är huvudmisstänkt. Sms till och från statsminister Mette Frederiksen (S), som är viktiga pusselbitar i utredningen, har raderats.
Danmark • Publicerad 28 oktober 2021
Statsminister Mette Frederiksen (S) under ett besök på en stängd minkfarm i november i fjol.
Statsminister Mette Frederiksen (S) under ett besök på en stängd minkfarm i november i fjol.
Foto: Mads Nissen
Massavlivade danska minkar. Arkivbild.
Massavlivade danska minkar. Arkivbild.
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix/AP/TT

Förra hösten massavlivades miljontals minkar olagligt i Danmark efter att en covidmutation upptäckts bland en del av djuren. En minkkommission har tillsatts för att reda ut turerna i fallet och hur mycket de ansvariga, däribland statsministern, egentligen visste när beslutet togs att alla minkar – även de friska – skulle avlivas.

Men utredningen har stött på patrull. Avgörande sms-konversationer från statsministern och personer i hennes närhet har raderats och har därmed inte kunnat lämnas ut till kommissionen, något som tidningen BT var först med att avslöja. Förutom statsministern har stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen och departementsråd Pelle Pape haft inställningen.

"Fick rådet"

Enligt Frederiksen rör det sig om en standardinställning på telefonerna som gjorde att smsen togs bort efter 30 dagar.

– Jag fick rådet av statsministeriet att av säkerhetsskäl ha automatisk radering av mina sms påslaget, och det har jag valt att följa, säger hon i en intervju med danska TV2.

Hon vill inte gå in på hur länge hon haft inställningen påslagen sin telefon, och säger att hon utgår från att de råd hon fått följer lagen.

Statsministeriet, ungefär statsministerns stab, säger vidare i en kommentar till BT att man samarbetar med minkkommissionen och ger den hjälp som efterfrågas för att smsen ska kunna försöka återskapas.

Förutom att återskapa smsen kan även en gammal mobiltelefon komma att spela en viktig roll. Det är den tidigare rådgivaren till livsmedelsministern Mogens Jensen (S) som har kvar en gammal telefon – där sms-konversationen ska finnas kvar – och man har erbjudit sig att lämna över den till kommissionen om den så önskar, skriver Ritzau.

Miljontals minkar avlivades

Det var i november i fjol som Mette Frederiksen meddelade att alla 15 miljoner minkar i landet skulle avlivas, sedan en mutation av coronaviruset spridits från minkar till människor. Bara dagar efteråt framkom att beslutet stred mot lagen och dåvarande livsmedelsminister Mogens Jensen (S) avgick.

Regeringen sade sig inte ha kännedom om att beslutet var olagligt, men mejl som skickades mellan tjänstemän i miljö- och livsmedelsdepartementet flera veckor innan beslutet pekade på just olagligheten i att avliva friska djur.

Kritik mot funktionen

Den nya skandalen har väckt ny kritik och Venstre kräver i en skrivelse till justitiedepartementet att polisen granskar händelsen med de raderade smsen. Händelsen har även satt ljus på huruvida det ens är lagligt att sms mellan Danmarks styrande politiker tas bort.

– Den automatiska raderingen innebär att anställda med viktiga funktioner i departementen kan kommunicera fullständigt okontrollerat, säger Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, till BT.

Tidigare statsminister, och Frederiksens politiske motståndare, Lars Løkke Rasmussen är även han mycket kritisk.

– Jag har aldrig fått något råd om att radera mina sms. Det har jag förövrigt heller inte gjort, säger han till Ekstra Bladet.

Under hösten kommer sammanlagt 61 förhör att hållas inom utredningen med exempelvis departementsanställda, myndighetspersoner, branschföreträdare och ministrar. Sist ut på listan – den 9 december – är den huvudmisstänkta Mette Frederiksen.

Fakta: Turerna i danska minkskandalen

4 november 2020 meddelade den socialdemokratiska regeringen att alla minkar, smittade och friska, skulle avlivas sedan en mutation av coronaviruset som spridits till människor upptäckts.

Beslutet saknade laglig grund, vilket departement och myndigheter visste om redan i september.

18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S).

I januari i år beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till 25 miljarder svenska kronor.

I våras tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl har samlats in och förhör ska hållas under hösten. Slutrapport väntas i april nästa år.

Ingen dom kommer avkunnas. Det är upp till folketinget att fatta beslut om vad som sedan ska ske.

TT
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.