GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Börsen skakade av sig inflationsoro

Stockholmsbörsen tog torsdagens inflationsstatistik från både Sverige och USA med en axelryckning. Det breda OMXS-indexet stängde oförändrat.
Rörelserna var små på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Rörelserna var små på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

På förhand antogs att de nya inflationssiffrorna skulle kunna skaka om aktiemarknaden. En ökad inflation ger incitament till räntehöjning, vilket i sin tur påverkar aktieaptiten negativt.

Den svenska inflationstakten var 2,1 procent i maj, vilket var något mindre än analytikerna hade räknat med. I USA var däremot prisökningarna högre än väntat, men det fick inte någon större effekt på börskurserna.

Aktiemarknaden kunde dessutom luta sig mot att Europeiska centralbanken som väntat valde att hålla fast vid sin linje med oförändrade räntor.

Storbankerna gick starkt med Nordea i topp: upp 1,6 procent. Detta sedan schweiziska storbanken UBS i en genomgång noterat att kreditförlusterna är låga i den svenska banksektorn.

I andra änden återfanns SKF och Evolution. Kullagertillverkaren backade 1,5 procent och livekasinobolaget tappade 1,3 procent. Sjukvårdsbolaget Medicover hörde också till förlorarna med en nedgång på 4,0 procent.

Fastighetsbolaget Nyfosa, som på onsdagen meddelade att företaget gör en riktad nyemission värd 750 miljoner kronor, backade 1,5 procent.

På de ledande Europabörserna var rörelserna små. FTSE100-index i London steg 0,1 procent, medan DAX-index i Frankfurt och CAC40-index i Paris tappade 0,1 respektive 0,3 procent.

Läs mer