GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ekonom: Positiva signaler från Fed

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad. Den höga inflationen beskrevs av Fed-chefen som tillfällig.
Ekonomi • Publicerad 28 juli 2021
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har lämnat ett räntebesked. Arkivbild.
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har lämnat ett räntebesked. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky

Det innebär att den fortsatt ligger i spannet 0–0,25 procent. Även stödköpen av amerikanska statspapper fortsätter enligt tidigare upplägg, med omkring 120 miljarder dollar varje månad.

Den amerikanska ekonomin visar tecken på framsteg men enligt Fed räcker det inte för att avsluta stödköpen. Centralbankens chef Jerome Powell säger att den amerikanska ekonomin fortfarande är en bra bit ifrån "ytterligare betydande framsteg".

– Jag skulle vilja se några starka jobbsiffror, säger han som svar på en fråga från pressen om vad som krävs för att nå dit.

Hög inflation

I juni lyfte den så kallade kärninflationen i USA med 4,5 procent på årsbasis, den största ökningen sedan november 1991. Inflationen mätt i KPI lyfte till 5,4 procent i juli.

Inflationstrycket orsakas av flaskhalsar i utbudet och bör ses som tillfälligt. Det väntas fortsätta "i några månader" innan det rör sig tillbaka mot det långsiktiga målet om två procent, uppger Powell.

Trots att deltaviruset skapat osäkerhet med ökande smittokurvor uttryckte sig Powell hoppfullt om fortsatt återhämtning. Något som ändå förvånar Robert Bergqvist.

– Beskedet är lite tuffare än vad man kunde vänta sig. Det är uppenbart att Fed vill bedriva penningpolitik med stadig hand, säger han.

Normaliseringsprocess

Inga konkreta besked gavs när stödköpen av värdepapper kan börja bantas ner. Troligt är att det sker i fjärde kvartalet, enligt Bergqvist. Då är bilden klarare hur produktionsstörningarna och obalanserna på den amerikanska arbetsmarknaden ser ut.

– Jag tolkar det som att vi nu har en process i gång där den amerikanska centralbanken ska närma sig en mer normal penningpolitik. Det är intressant att planen ligger fast.

Analytikerna väntade spänt på vad Fed-chefen Jerome Powell skulle säga i samband med räntebeskedet. Minsta antydan om åtstramning skulle ge utslag på marknaden. Så blev det inte.

– Det var inte mycket darr på manschetten, konstaterar Bergqvist.

Bra för Sverige

Marknaden reagerade med en gäspning.

– Det bästa betyg Powell kan få är att marknadsreaktionerna i stort sett uteblir. Så har det varit i kväll. Både marknaden och amerikanska centralbanken rör sig mot en normalisering.

TT: Vad innebär det för Sverige?

– Det är en positiv signal. Att amerikansk penningpolitik kan gå i den här riktningen betyder att amerikansk ekonomi också är på väg mot rätt håll. Om amerikansk ekonomi går bra bidrar det till den globala ekonomiska tillväxten, vilket är viktigt för svenska exportföretag. Och därmed positivt även för svensk arbetsmarknad, säger Bergqvist.

Fakta: Ekonomiska siffror i korthet

Den amerikanska styrräntan ligger kvar på ett intervall mellan 0-0,25 procent.

Landets centralbank har skickat ut finanspolitiska stimulanser på cirka 6 000 miljarder dollar sedan pandemin bröt ut 2020.

Federal Reserve fortsätter stödköpen om 120 miljarder per månad.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.