GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

VMA ligger kvar under natten i Eslöv

Branden i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun kräver ett avancerat släckningsarbete. Varningsmeddelandet till allmänheten i Eslöv beräknas ligga kvar under natten.
Olyckor • Publicerad 25 juli 2021
Det pågår ett komplicerat släckningsarbete vid en brand i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun. Arkivbild.
Det pågår ett komplicerat släckningsarbete vid en brand i en lantbruksfastighet i Eslövs kommun. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det brinner fortfarande i de två byggnaderna i Eslöv. I stället för att släcka har räddningstjänsten försökt skapa en kraftigare brand för att röken – som kan innehålla gifter från antänt gödningsmedel – inte ska nå det närliggande samhället.

– Man har fått dit en kranbil med en gripklo som plockar bort plåtar från tak och väggar. Man hoppas få in lite syre så att det blir mer fart på bränderna inne i huset, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Vid en kraftigare brand går den giftiga röken högre upp i skyn. Då kan det viktiga meddelandet till boende i samhället 800 meter bort om att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar tas dras tillbaka.

Lyfter ut hö och halm

Klockan halv åtta på söndagskvällen, nästan ett dygn efter att den första branden tog vid i en maskinbrand, berättar räddningstjänstens larmbefäl Angelica Anbring att det fortfarande brinner för fullt.

– Oh ja, det gör det. Jag vet inte om vi har lite glöd kvar i själva gödselhögen, men i själva byggnaden brinner det fortfarande, säger hon.

14 brandmän arbetar på platsen under söndagskvällen. Men arbetet går framåt, meddelar Anbring. Taket har till stora delar avlägsnats och grävmaskiner jobbar nu med att lyfta ut det hö, halm och spannmål som fortfarande brinner.

Även om gödslet inte brinner lika kraftigt under söndagskvällen beräknas det så kallade VMA, viktigt meddelande till allmänheten, ligga kvar under natten.

– Eftersom vi jobbar på att få ut materialet så kommer det att fortsätta brinna och röka, med tanke på vindriktningen så kommer den röken att ligga kvar över samhället.

Svårsläckt

Gödselsäckarna väger 750 kilo styck och totalt finns 150 ton gödningsmedel i byggnaden, enligt räddningstjänsten. När det brinner smälter gödningen ihop och blir till en stor klump där glödbrand kan pyra.

Räddningstjänsten har tidigare gått ut med att röken inte är dödlig, utan att faran ligger vid långvarig exponering.

Det har inte gått att släcka bränderna med vatten som vanligt, eftersom risken för föroreningar är stor. Dels från sotpartiklar och dels från salpetersyra och ammoniumnitrat från gödningsmedlet.

Precis intill de brandhärjade byggnaderna finns en station med grundvattenpumpar som förser cirka 1 000 kreatur med vatten.

– Om man börjar släcka med vatten så drar det med sig en massa föroreningar ner i grundvattnet och då kan inte kossorna dricka. Därför låter man det brinna, sade Torbjörn Krokström tidigare under söndagen.

Giftiga ångor

I nästa steg ska fastighetsägare, räddningsledare och försäkringsbolag tillsammans besluta om hur man ska gå vidare med de stora mängderna pyrande avfall och få stopp på de giftiga ångorna.

Larmet om branden kom på lördagskvällen.

– När vi kom fram var det redan övertänt i två byggnader, sade Måns Krook vid räddningstjänsten i inledningsskedet.

Cirka 25 brandmän från fyra stationer har deltagit i arbetet med att släcka. Inga människor eller djur har skadats.

Polisen har startat en utredning med brottsrubriceringen grov mordbrand, enligt Calle Persson, presstalesperson för polisen i region Syd.

Bränder uppstod även på två andra jordbruksfastigheter i Skåne timmarna efter att branden i Eslöv uppstod och polisen utreder ett samband.

En man har anhållits misstänkt för grov mordbrand i samband med en av bränderna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.