unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Svårt coronasjuka får ebolamedicin

Personer som är svårt sjuka i covid-19 i Sverige har för första gången behandlats med ett experimentellt läkemedel som utvecklats mot ebola, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Läkemedlet togs fram för att behandla ebola, men visade sig inte vara tillräckligt effektivt. Arkivbild.
Läkemedlet togs fram för att behandla ebola, men visade sig inte vara tillräckligt effektivt. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Läkemedlet Remdesivir är inte godkänt men kan ges efter att Läkemedelsverket gett sitt tillstånd.

– Man vet ju att Remdesivir har en väldigt bra effekt i provröret både på det här viruset och dess släktingar. Man vet också att läkemedlet har effekt på sars-viruset och mers-viruset, säger professor Anders Sönnerborg, ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, till radion.

Medicinen togs fram mot ebola men visade sig inte vara tillräckligt effektiv. Flera studier pågår nu för att se om det har effekt mot coronaviruset.

I Sverige har ett fåtal patienter fått medicinen. Ett så kallat compassionate use-program har inletts av tillverkaren, vilket innebär att substansen kan ges på humanitär grund när inga andra läkemedel finns.

– De få svenska patienterna som fått tillgång till det här läkemedlet är svårt sjuka och det här är en åtgärd som vi gör för att förbättra deras tillstånd. Det är inte möjligt att efter bara några dagar utvärdera effekten, säger Anders Sönnerborg till Ekot.

Huvudproblemet enligt Sönnerborg är att det inte finns några större studier av hur verksam medicinen är mot coronapatienter.