Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenskt instrument ska utforska Venus

Ett svenskutvecklat instrument ombord på en indisk rymdfarkost ska avslöja några av planeten Venus hemligheter.
Vetenskap • Publicerad 5 juli 2020
Svenska instrumentet Venusian Neutrals Analyzer, VNA, ska utforska Venus ombord en indisk rymdfarkost. Arkivbild.
Svenska instrumentet Venusian Neutrals Analyzer, VNA, ska utforska Venus ombord en indisk rymdfarkost. Arkivbild.Foto: NASANASA/Pioneer Venus /TT

Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna utvecklar instrumentet Venusian Neutrals Analyzer, eller VNA, som namnet förkortas.

Instrumentet ska undersöka hur de laddade partiklarna från solen växelverkar med planetens atmosfär och exosfär, den yttersta delen av atmosfären, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Det är inte första gången som IRF utforskar Venus. Ett tidigare instrument, Aspera-4, gav ledtrådar om vart Venus vatten tagit vägen.

"Venus atmosfär är tät och het men saknar vatten. Vatten fanns för 4 miljarder år sedan när Venus bildades, men det har gått förlorat, förmodligen till rymden. Aspera-4 bevisade att vatten på Venus flyr ut i rymden med energi som kommer från solvinden", säger forskaren Yoshifumi Futaana i pressmeddelandet.

Det nya verktyget ska ge ny kunskap om varför jorden och Venus, som från början liknade varandra, utvecklades till att bli så olika planeter.

VNA kommer att finnas ombord på den indiska rymdfarkosten Shukrayaan-1, som man planerar att skjuta upp under andra halvan av 2023. Därefter väntar ett halvårs rymdfärd innan farkosten placerar sig i omloppsbana runt Venus under ett års tid.

Fakta: Venus

Venus är Jordens närmaste planet och är ungefär lika stor, och är synlig på morgonen. Det är den planet som är näst närmast solen (efter Merkurius).

Venus roterar långsamt runt sin egen axel, i motsatt håll jämfört med Jorden och de flesta andra planeterna, och en Venusdag är 243 jorddygn.

Eftersom ett år är 225 jorddygn innebär det att Venusdygnet är längre än dess år.

Ytan är solid med ett vulkaniskt landskap med utbredda slätter. Temperaturen är omkring 465 grader Celsius (425 på natten). Att molnen består av svavelsyra gör den än mindre gästvänlig.

Venus är döpt efter kärleksgudinnan i den romerska mytologin.

Källor: Nasa, NE, Nature

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons