Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ägare kan stämma förre Swedbankordföranden

Swedbanks förre ordförande Lars Idermark kan komma att hållas ansvarig av ägarna.
Över tio procent av ägarna röstade emot ansvarsfrihet på Swedbanks bolagsstämman, vilket räcker för att öppna en skadeståndsprocess.
Ekonomi • Publicerad 28 maj 2020
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens vd Jens Henriksson.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och bankens vd Jens Henriksson.Foto: Claudio Bresciani/TT
Aktiespararnas Joacim Olsson är nöjd med att den före detta ordföranden i praktiken nekas ansvarsfrihet.
Aktiespararnas Joacim Olsson är nöjd med att den före detta ordföranden i praktiken nekas ansvarsfrihet.Foto: Claudio Bresciani/TT
Det var en nöjd och pratglad Göran Persson som mötte både aktiesparare och medier på stämman.
Det var en nöjd och pratglad Göran Persson som mötte både aktiesparare och medier på stämman.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är nu upp till Swedbanks sittande styrelse, med tidigare statsministern Göran Persson som ordförande, att avgöra om banken ska gå vidare och faktiskt inleda en process mot Lars Idermark och den före detta vice ordföranden Ulrika Francke.

– De tio procenten som öppnar en processmöjlighet mot dem är en sådan sak som vi inte kan bortse från, säger Göran Persson på en presskonferens efter stämman.

Utlovar snabb prövning

Annons

Han tillägger att styrelsen kommer att använda samma advokatbyrå för att bedöma om en skadeståndsprocess mot Idermark och Francke ligger i Swedbanks intresse som man gjorde när man övervägde möjligheten att stämma den tidigare sparkade vd:n Birgitte Bonnesen.

– Vi hoppas kunna göra det snabbt, säger Persson.

Idermark avgick som styrelseordförande för Swedbank i april 2019, efter avslöjandet om omfattande problem med penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet.

Stämman beslöt samtidigt med stor majoritet att neka Bonnesen ansvarsfrihet. Men henne kommer Swedbank inte att stämma, enligt ett tidigare besked från styrelsen.

När stämmans ordförande Wilhelm Lüning ställde frågan om ansvarsfrihet var det tydligt att de flesta storägare ställde sig på den gamla styrelsens sida. Men både Lars Idermark och Ulrika Francke fick mer än 10 procent av rösterna emot sig, vilket gör att de kan stämmas även om de formellt fått ansvarsfrihet.

En ankdamm

Efter stämman beskriver Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, det hela som en jätteframgång.

– I praktiken är det en nekad ansvarsfrihet, och en tydlig markering om att aktieägarna är missnöjda med deras arbete.

TT: Hur ser du på möjligheten för skadeståndsprocesser att inledas?

– Både enskilda ägare och styrelsen har ett år på sig att ta ställning till det, och det kan under året komma fram mer information. Vi har ännu inte sett vad de amerikanska myndigheterna hittar på, säger Joacim Olsson.

TT: Många storägare röstade för ansvarsfrihet, hur ser du på det?

Annons

– Jag beklagar att många av de största ägarna väljer att fortsätta hålla den förra fursten om ryggen. Det är klart att många i den gamla styrelsen är nära många av de storägare som finns, och då är det svårare att städa uppifrån.

TT: Det låter nästan som vänskapskorruption?

– Jag skulle inte använda det uttrycket, men det är en liten ankdamm i den finansiella världen där många känner många. Det finns personliga kopplingar som kan göra det svårare att markera, svarar Olsson.

Städar uppifrån

Under inledningen av stämman höll vd Jens Henriksson ett anförande om bankens verksamhet. Det blev dock betydligt kortare än vanligt, med hänvisning till den pågående pandemin.

– Mitt uppdrag när jag tillträdde som vd var att städa upp efter penningtvättsproblemen, och utveckla banken. Mitt i det kom coronakrisen. Men till skillnad från finanskriserna är bankerna denna gång en del av lösningen och inte problemet, säger Jens Henriksson.

Vd:n tog också upp de problem banken haft med penningtvätt.

– Swedbank har inte haft tillräckligt bra styrning och internkontroll. För att komma tillrätta med problemet har stora förändringar gjorts: ny styrelse, ny ordförande, ny vd, ny chef för regelefterlevnad, och ny chef för svensk verksamhet. Trappan städas uppifrån.

2,6 miljoner

Även Göran Persson höll ett anförande där han beskrev coronakrisen.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, ingen annan har gjort det heller. Vi står inför en utmaning men hur stor den är törs ingen sia om.

Swedbanks styrelse har skjutit upp beskedet om utdelning med hänvisning till den osäkerhet som coronakrisens skapat. Även det tog Persson upp i sitt anförande.

Annons

– Vi håller öppet för att ha en extra stämma i höst där vi beslutar om utdelning. Vi vill verkligen ge utdelning, men inte till priset av att skada bankens förmåga.

Fakta: Swedbank och penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv.

Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons