Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

TBE dyrt för samhället – billigare med vaccin?

Varje fall av sjukdomen TBE kostar i genomsnitt mer än 700 000 kronor för samhället, visar en ny studie.
Det är mer än man trott, och kan ställas mot vad det skulle kosta att ge ekonomiskt stöd till vaccinationer. Men kostnaden för en allmän vaccination är oklar.
Hälsa • Publicerad 27 januari 2022
Fästingar som biter sig fast i huden på människor sprider flera allvarliga sjukdomar, bland annat TBE. Antalet nya fall av TBE ökar stadigt, och nu visar en studie att samhällskostnaden är större än man trott. Arkivbild.
Fästingar som biter sig fast i huden på människor sprider flera allvarliga sjukdomar, bland annat TBE. Antalet nya fall av TBE ökar stadigt, och nu visar en studie att samhällskostnaden är större än man trott. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Alla som fick diagnosen TBE i Sverige under åren 1998–2014 är med i studien, som gjorts via olika register av Handelshögskolan i Göteborg och Sahlgrenska akademin.

Det var drygt 2 400 personer, som sedan jämförts med drygt 7 000 personer i en kontrollgrupp.

Annons

När sjukhusvård, annan vård och sjukskrivningar lagts ihop, hade varje TBE-smittad person kostat i genomsnitt 745 000 kronor extra för samhället, jämfört med kontrollgruppen. Kostnaden inkluderar ett fåtal dödsfall.

– Men det är väldigt stor variation. En del har väldigt långvariga och allvarliga sjukdomsförlopp, medan andra bara får en lindrig infektion, säger Anders Boman, lektor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Typ av hjärninflammation

TBE är en virussjukdom i hjärnan. I omkring en tredjedel av fallen orsakar den en inflammation. Tal, minne, koncentration och rörelseförmåga kan påverkas under lång tid. Symtomen kan även bli bestående. Dödsfall har förekommit, men är mycket ovanliga.

Antalet nya fall ökar stadigt i Sverige. Förra året fick 546 personer diagnosen TBE. Det är den högsta siffran hittills.

Sjukdomen sprids av fästingar som biter sig fast i huden. Att fästingarna blir fler, på grund av mildare vintrar, pekas ut som en orsak till att även TBE-fallen blir fler.

I Sverige har TBE varit vanligast i de östra delarna av Götaland och Svealand. Men nu är sjukdomen spridd även till Västsverige. I Norrland finns i princip inga fall – och knappt några fästingar heller.

Långa sjukskrivningar

I studien hämtades data in om de drabbade personerna vid tre olika tillfällen: ett, tre och fem år efter insjuknandet. Under första året var sjukhusvård den stora kostnaden. Men efter fem år var det framför allt långa sjukskrivningar som innebar kostnader.

Det finns flera modeller för att ta reda på vad olika sjukdomar kostar för samhället.

– Men den här är ny. Det blir en ovanligt stor studie, eftersom vi använt utdrag från register, säger Anders Boman.

– Vi kan gärna göra likadant med fler sjukdomar, tillägger han.

Annons

Vaccination mot TBE är en fråga för regionerna.

– Vissa regioner med hög smitta vaccinerar barn och ungdomar kostnadsfritt, säger Anders Boman.

Att vaccinera barn har visat sig vara särskilt effektivt.

Flera stick

Om man vill subventionera vaccinationer, är frågan också hur. Ska alla i en viss region kallas till vaccination? Eller bara barnen? Eller ska man fortsätta som nu, byggt på frivillighet, men utan kostnad för den som vaccineras?

Hur mycket det skulle kosta är också högst oklart.

– Om alla i Sverige ska vaccineras, till exempel, kan man antagligen få ett helt annat pris på vaccinet, påpekar Anders Boman.

Vaccin behöver ges vid flera tillfällen för att fungera, till att börja med tre eller fyra doser inom ett år.

Fästingar sprider även flera andra sjukdomar, bland annat borrelia.

Fakta: TBE

En virussjukdom som sprids av fästingar.

TBE är en förkortning av engelskans "tick-borne encephalitis", fästingburen hjärninflammation.

546 nya fall registrerades i Sverige förra året. Det är fler än någonsin tidigare.

De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Symtomen kommer oftast fyra–tio dagar efter tillfället då man smittades. De kan dock dröja upp till en månad.

Trötthet, feber, huvudvärk och muskelvärk är vanliga bland de första symtomen.

Barn blir oftast lindrigt sjuka.

Det finns ingen behandling mot TBE.

Däremot finns vaccin som är effektivt. För ett bra skydd rekommenderas tre eller fyra doser under ett år (beroende på ålder), och därefter uppföljande doser med vissa intervall.

Den som haft TBE får inte sjukdomen igen.

Källor: 1177 Vårdguiden, NE, Göteborgs universitet

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons