GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Testrejkande kräver mer än tio kronor om dagen

Bangladesh • Publicerad 13 augusti 2022
Teplockare i Asien. Arkivbild.
Teplockare i Asien. Arkivbild.Foto: Anupam Nath/AP/TT

Närmare 150 000 tearbetare i Bangladesh strejkar i protest mot en lön som motsvarar omkring tio kronor om dagen. Strejken drabbar över 200 teplantager.

Arbetarna kräver mer än en fördubbling av lönen, som officiellt ligger på 120 taka om dagen i landets valuta, men många får lön efter teförsäljningens fria marknadspriser, vilket innebär att lönen ofta är lägre. Tefacket kräver en lön på minst 300 taka om dagen.

En majoritet av teplantagernas arbetare är hinduer i Bangladesh där majoriteten av befolkningen är muslimer. Många av de arbetande är släktingar i rakt nedstigande led till teplockare som fördes till plantagerna av brittiska kolonisatörer.

Strejken på lördagen följde efter flera dagar av punktstrejker och kortare strejker de senaste dagarna.

Plantageägare har erbjudit en löneförhöjning på 14 taka om dagen, motsvarande omkring 1.50 kronor.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.