Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trump ville se al-Assad död – Mattis höll emot

USA:s president Donald Trump säger att han 2017 ville låta döda den syriske presidenten Bashar al-Assad, men att dåvarande försvarsministern Jim Mattis motsatte sig en sådan operation.
USA/Syrien • Publicerad 15 september 2020
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic /AP/TT

– Jag hade föredragit att få bort honom. Allt var klart. Mattis ville inte göra det. Mattis var en mycket överskattad general och han fick sluta, säger Trump i tv-programmet Fox and Friends.

Avslöjandet stöder uppgifter som Washington Post-journalisten Bob Woodward publicerade 2018 i sin bok "Fruktan: Donald Trump i Vita huset" och som Trump då förnekade.

Annons

– Det har aldrig ens övervägts, sade USA:s president i september 2018.

"Ingen god människa"

Trumps nya uttalande kan ses som ett led i den kritik och de hårda omdömen Trump riktar mot den förre försvarsministern.

När Jim Mattis tillträdde hyllade Trump honom som "en stor man" men relationen blev allt frostigare och i slutet av 2018 lämnade Mattis försvarsministerposten.

I Fox-intervjun säger Trump att han inte ångrar beslutet att inte låta döda al-Assad och att han hade "kunnat leva med hur det än hade gått".

– Jag anser verkligen inte att han (al-Assad) är någon god människa och jag hade en chans att få bort honom om jag hade velat men Mattis var emot det.

– Mattis var emot de flesta sådana grejer.

Blodig regim

Bashar al-Assad har varit Syriens president sedan millennieskiftet och genom det förödande ännu pågående inbördeskriget. Hans regim anklagas för ett stort antal brott inklusive summariska avrättningar, tortyr och kemisk krigföring.

Enligt Woodwards bok var det efter en dödlig kemvapenattack mot civila i april 2017 som Trump ville låta döda Bashar al-Assad.

Journalisten Bob Woodward är mest känd för att han hade en avgörande roll i att avslöja Watergate-skandalen som fällde president Richard Nixon på 1970-talet.

I dagarna har Woodward kommit ut med ytterligare en bok – "Rage" – om Donald Trumps tid i Vita huset.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons