Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tsai: Kina måste acceptera demokratiskt Taiwan

Taiwan • Publicerad 20 maj 2020
Tsai Ing-Wen under sitt installationstal.
Tsai Ing-Wen under sitt installationstal.Foto: Taiwans presidentkansli/AP/TT

Kinas regering måste finna sig i att existera sida vid sida med ett demokratiskt Taiwan, som aldrig kommer att acceptera kinesiskt styre, säger Taiwans president Tsai Ing-Wen i sitt installationstal. Tsai, vars självständighetslinje är ett rött skynke för Peking, har suttit vid makten sedan 2016 och valdes om med bred marginal i januari i år.

– Vi kommer inte att acceptera Pekingstyrets "ett land, två system" som ett sätt att nedgradera Taiwan och undergräva det status quo som råder i Taiwansundet, säger hon i sitt tal, syftande på överenskommelsen som reglerar förhållandet mellan Kina och det delvis självstyrande Hongkong.

Annons

Kina ser Taiwan som en del av sitt territorium och har tidigare hotat att invadera och återta önationen, vars politiska status är omstridd.

– Vi kommer aldrig att tolerera separatistisk aktivitet eller yttre krafter som lägger sig i Kinas interna angelägenheter, säger Ma Xiaoguang, talesperson för Taiwanfrågor, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons