Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Massiva protester mot regering och kungahus

Tiotusentals människor har samlats i den största demonstrationen sedan kuppen 2014 i Thailands huvudstad Bangkok.
Protesterna riktar sig både mot den politiska makten och mot kungahuset.
Thailand • Publicerad 19 september 2020
Demonstranter håller upp sina mobilficklampor under lördagens protester i Thailands huvudstad Bangkok.
Demonstranter håller upp sina mobilficklampor under lördagens protester i Thailands huvudstad Bangkok.Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT
En demonstrant gör trefingershälsningen, som hämtats från filmtrilogin Hungerspelen, under lördagens protest i Bangkok.
En demonstrant gör trefingershälsningen, som hämtats från filmtrilogin Hungerspelen, under lördagens protest i Bangkok.Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Omkring 30 000 människor samlades i Bangkok för att demonstrera mot regeringen och med krav på att premiärminister Prayuth Chan-Ocha, som tog makten i landet efter en kupp 2014, avgår.

– Ner med feodalismen, länge leve folket! skanderade folkmassorna.

Annons

Lördagens protest, på årsdagen för kuppen, inleddes vid det centralt belägna Thammasatuniversitetet som varit centrum för många av de senaste månadernas demonstrationer.

Demonstranterna ifrågasätter de lagar som skyddar kung Maha Vajiralongkorn och landets till synes oantastliga monarki. De kräver större insyn i kungahusets räkenskaper, avskaffandet av den rigida kungliga ärekränkningslagstiftningen och att kungen ställer sig utanför politiken.

– Om inte monarkin lyder under konstitutionen kommer vi aldrig att uppnå demokrati, sade protestledaren och människorättsadvokaten Arnon Nampa i ett tal.

Att kritisera kungahuset har länge varit tabu i Thailand även bland oppositionella.

"En av vändpunkterna"

De tusentals demonstranterna tågade under dagen från universitetet mot Sanam Luang-torget, beläget utanför det kungliga palatset. I folkmassan syntes bland annat regnbågsflaggor, en hbtq-symbol som ännu är kontroversiell i delar av det konservativa landet.

– Denna dag är en av vändpunkterna i Thailands historia, säger 29-åriga Patipat, en av de demonstranter som samlats vid torget.

Under eftermiddagen hade demonstranter rest tält där nyfikna kunde köpa allt från t-tröjor till flaggor för att uttrycka sitt stöd för protesterna. Samtidigt samlades tusentals poliser vid torgets utkanter.

Flera av demonstranterna avser att tillbringa natten på torget för att sedan gå mot regeringsbyggnaden på söndagsmorgonen. Lokala myndigheter har varnat för att polisen kommer att ingripa om så sker.

Kräver nyval

Protesterna har pågått sedan i juli och demonstranterna dömer ut de val som hölls förra året, val som ledde till att kuppledaren Prayuth Chan-O-Cha sitter kvar som premiärminister.

Under sommarmånaderna organiserades regeringskritiska demonstrationer av studentledda grupperingar så gott som dagligen. De har krävt utökad demokrati, en omskriven grundlag och nyval.

Premiärminister Prayuth Chan-Ocha har kallat kraven "oacceptabla" för en "majoritet" av thailändarna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons