Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två år efter metoo – vad har hänt?

Vad som började med en uppmaning på Twitter slutade med ett globalt vrål.
Två år har gått sedan #metoo fick sitt genomslag världen över. Men vad har hänt sedan dess?
Sydöstran har pratat med sju Blekingekvinnor som var delaktiga i rörelsen.
BLEKINGE • Publicerad 24 oktober 2019 • Uppdaterad 19 februari 2020
I Sverige har metoo-kampanjen bland annat fått politiska konsekvenser, som den nya samtyckeslagen, och rättsliga konsekvenser, som att den så kallade kulturprofilen dömdes för våldtäkt. Flera massmedier har blivit fällda för att ha namnpublicerat i samband med metoo. Anmälningsbenägenheten har ökat och arbetsgivare har uppdaterat policydokument. Källa: SVD och TT
I Sverige har metoo-kampanjen bland annat fått politiska konsekvenser, som den nya samtyckeslagen, och rättsliga konsekvenser, som att den så kallade kulturprofilen dömdes för våldtäkt. Flera massmedier har blivit fällda för att ha namnpublicerat i samband med metoo. Anmälningsbenägenheten har ökat och arbetsgivare har uppdaterat policydokument. Källa: SVD och TTFoto: Claudio Bresciani/TT

Då handlade kampen om kvinnors rätt att rösta.

Nu om rätten till att inte utsättas för övergrepp och trakasserier.

Annons

Trots att hundra år har gått ser Karlskronaentreprenören Louise Lindén, 27, likheter kring hur förra seklets kvinnor och dagens organiserat sig i massiva upprop – som gav effekter.

– Men jag tänker också på den tiden när det kämpades för kvinnlig rösträtt, då det inte fanns några sociala medier. Att de inte hade samma möjligheter att nå ut som vi har i dag, säger hon.

””När vi bestämde oss för att lägga ner Live Green Festival kommenterade en person att det var synd att vi kom ett år för sent med kritiken, att vi borde ha gjort det under metoo. Som att metoo bara var en grej då och att sedan finns det inga problem längre. Men vi är inte där än.” – Louise Lindén”
Louise Lindén, multientreprenör från Karlskrona.
Louise Lindén, multientreprenör från Karlskrona.Foto: Maths Olsson

Den 16 oktober 2017 skriver Louise Lindén #metoo på sin Facebook – bara en dag efter att skådespelerskan Alyssa Milano uppmanat kvinnor att använda hashtaggen efter anklagelserna mot Harvey Weinstein och den spridit sig som en löpeld över de sociala medierna.

I ett inlägg berättar hon sedan om sina egna upplevelser. Som när en marknadschef på ett stort bolag sa att han kunde sponsra hennes projekt i utbyte mot sex, eller när en känd lokalpolitiker erbjöd sig att bli hennes mentor för att sedan försöka få med henne till sitt hotellrum.

””Jag tror absolut inte att det går att komma undan med saker på samma sätt nu, som det gjorde för två år sedan.” – Lisette Pagler”
Lisette Pagler, musikalartist, dansare och skådespelerska från Karlskrona.
Lisette Pagler, musikalartist, dansare och skådespelerska från Karlskrona.Foto: Daniel Karlsson

Några veckor senare kommer det första kollektiva uppropet i Sverige. Hundratals kvinnliga skådespelare vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier inom teater- och filmvärlden, däribland Lisette Pagler, 38, från Karlskrona.

Hon säger att hon upplevde initiativet som väldigt välkomnande.

– Det var verkligen en lättnad som gick ut över hela branschen. Sedan var det otroligt många andra yrkeskategorier som hängde på efteråt, och det visar verkligen på vilka strukturer och maktordningar som finns i samhället. Det har kanske inte hänt så mycket efter att den kvinnliga rösträtten infördes som man hoppats på, säger hon.

””Metoo får inte förknippas med enskilda män som blivit uthängda med namn. Vi förstår kritiken, men det är synd att det har stulit utrymme från kampanjen. Det är inte så att männen ska bli offer för metoo. I det stora är det en kvinnokamp.” – Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand”
Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand från Karlshamn, grundare av Ångestpodden.
Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand från Karlshamn, grundare av Ångestpodden.Foto: Gunnel Persson

För 26-åriga Karlshamnstjejerna Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, som står bakom den populära podcasten Ångestpodden, blev kampanjen lite av en ögonöppnare också för dem. Innan den briserade hade de inte reflekterat så mycket kring det.

– Jag hade nog till och med förlikat mig med att om jag är ute på en nattklubb kan jag bli tafsad på, eller att jag som kvinna är rädd om jag går ute själv på kvällen. Mer som att: ”Jag är rädd. Punkt”. Inte att det är för jävligt att jag ska behöva vara rädd. Att felet inte ligger på mig, på grund av vad jag har på mig eller för att jag går ute. Felet är männen som begår övergreppen, säger Ida Höckerstrand.

Sofie Hallberg känner igen sig:

Annons

– Jag hade inte reflekterat alls egentligen. Lärt mig att ta tafsandet på nattklubbarna som en komplimang, i stället för det övertramp som det faktiskt är.

””Metoo ledde till ett systerskap som jag inte känt innan. Att nu gör vi det här tillsammans. Det var en jobbig period för många, men också väldigt stärkande.” – Elin Karlsson”
Elin Karlsson, dansare från Sölvesborg.
Elin Karlsson, dansare från Sölvesborg.Foto: Privat

När dansarna kom med sitt metoo-upprop var Elin Karlsson, 31, från Sölvesborg med och drog ihop och regisserade dansarna som syns i videon #tystdansa. Först tänkte de göra en mer planerad video, men i stället bestämde de sig för att få ut den så fort som möjligt när det var som mest aktuellt.

– Det kokade verkligen i dansscenen just då, säger hon.

Själv tycker hon att rörelsen har lett till mycket positivt.

– Jag är så himla glad för att metoo hände, för vi pratar verkligen om före metoo och efter metoo. Det var historia som skrevs då. Det öppnade verkligen upp för mycket. Jag känner själv att jag har fått jättemycket kunskap sedan metoo startade. När jag var yngre i dansscenen hade jag inte den kunskapen, att se saker som inte är rätt eller säga ifrån när man borde – när lärare använder sin maktposition för att bete sig fel. När metoo satte igång upplevde jag att alla för första gången började prata med varandra om sådana här saker och även reflekterade över sitt eget beteende.

Hon berättar också att kampanjen ledde till ett snabbt agerande. Danslärare och koreografer som gått över gränsen fick sluta och föreställningar ställdes in.

– Just nu kanske det är lite tystare kring rörelsen, men den finns där i ryggraden på ett annat sätt. Folk är mer medvetna. Dansskolor har uppdaterat sina policyer kring sexuella trakasserier och är tydliga med det utåt. Organisatörer tänker till på ett annat sätt kring vilka man väljer att anställa.

””Jag hoppas att metoo blev en väckarklocka. Jag tror i alla fall att det var skönt för många att få prata av sig. Se att det finns andra som också har varit med om något liknande och att stötta varandra.” – Hanna Franzén”
Hanna Franzén, frilansfotograf från Karlskrona.
Hanna Franzén, frilansfotograf från Karlskrona.Foto: Maths Olsson

Hanna Franzén, 24-årig frilansfotograf från Karlskrona som startade uppropet #exponerad för kvinnliga fotografer och bildjournalister, upplever däremot att det inte har skett någon större förändring i hennes bransch.

– I mitt yrke är man också ganska utsatt. När man åker hem till folk som ska fotograferas är man ofta själv och det händer fortfarande att män beter sig olämpligt.

Hon berättar dessutom om en händelse i somras när hon och en kvinnlig reporter skulle göra ett reportage på en festival.

Annons

– Vi pratade med tre män när en av dem drog ner byxorna och stod så under hela intervjun. Det hade han antagligen inte gjort inför en 50-årig man. Man blir arg, besviken och äcklad, suckar hon.

””Jag hoppas att män tänker efter mer kring vad som är ett sjyst beteende, och säger till sin kompis. Att det inte bara är kvinnor utan också män som hjälper till. Att de ser sin roll i sammanhanget och sätter ner foten när det pågår ett beteende som inte är acceptabelt.” – Malin Norfall”
Malin Norfall, tidigare oppositionsråd i Ronneby.
Malin Norfall, tidigare oppositionsråd i Ronneby.Foto: Mattias Mattisson

När det i mitten av januari 2018 anordnades fackeltåg runtom i hela landet för att sätta ljus på kvinnors rätt var Malin Norfall, 36, en av fyra kvinnliga lokalpolitiker i Ronneby som arrangerade en lokal manifestation.

Hon tycker att metoo har fått både positiva och negativa konsekvenser.

– På vissa ställen har det hänt saker, på andra ingenting. Men vad gäller långsiktiga effekter hoppas jag att män har blivit mer uppmärksamma på de strukturer som finns och tänker efter kring vad som är ett sjyst beteende, säger hon och fortsätter:

– Sedan har det tyvärr också blivit en konstig pseudodiskussion kring att ”nu får man inte kramas längre” eller ”nu vågar man inte göra si eller så”, men om personen inte vill det? Precis som vad gäller med den nya samtyckeslagen, som är den största vinsten med detta, kanske man måste titta på samtycke överlag. Även om det inte går över gränsen kanske det inte är läge att flirta på jobbet. Jag hoppas att detta har lett till att fler ifrågasätter sitt eget beteende.

Tidslinje

Metoo i världen och i Sverige

2006

Den amerikanska kvinnorättsaktivisten Tarana Burke skapar en kampanj på Myspace under parollen me too, för att belysa sexuellt våld mot främst svarta kvinnor.

5 oktober 2017

Tidningen The New York Times publicerar de första anklagelserna om sexuella trakasserier mot Hollywood-producenten Harvey Weinstein.

13 oktober 2017

Den franska hashtaggen #balancetonporc (ungefär: ”avslöja grisen”) skapas på Twitter.

15 oktober 2017

En engelsk version med hashtagg #metoo följer. På Twitter skriver skådespelerskan Alyssa Milano: "Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet”. Metoo-kampanjen blir snabbt viral och global när kvinnor världen över anklagar män för olika former av övergrepp.

8 november 2017

Sverige skakas av en rad kollektiva upprop där kvinnor från olika grupper talar ut om trakasserier och övergrepp. Först ut är skådespelare under hashtaggen #tystnadtagning. I ett gemensamt upprop i Svenska Dagbladet vittnar flera hundra kvinnliga skådespelare om övergrepp under karriären.

April 2018

I vårbudgeten skjuter den svenska regeringen och Vänsterpartiet till 120 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket, Skolverket, rättsväsendet och socialtjänsten för att motverka sexuella trakasserier, våld och kränkande behandlingar.

Juni 2018

Allt fler tjejer anmäler sexuella trakasserier eller sexism på nätet, visar undersökningar av Statens medieråd, och samtalen till Kvinnofridslinjen ökar efter metoo.

Juli 2018

Den nya samtyckeslagen börjar gälla. Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt.

Augusti 2018

Statement anordnas i Göteborg, en festival där bara kvinnor, icke-binära och transpersoner är välkomna.

Källa: TT

Lisette Pagler är inne på samma tankespår.

– Alla har någon gång gjort en oförrätt, men det är inte svårare än att det går att bättra sig. Många menar att nu får man inte säga någonting längre, och att allt ska vara så politiskt korrekt, men vad gör det om man innan man säger något lägger några extra sekunder på att reflektera över om någon kan ta illa upp?

Vad gäller kritiken angående att metoo skulle ha förvandlats till en häxjakt och lett till att individer hängts ut innan de blivit dömda, menar de alla att det är en komplex fråga kring vad som är rätt och fel.

Men det viktigaste tycker de är att samtalen fortsätter.

– Det är en knepig situation, men det måste pratas om det. Därför hette vårt upprop #tystdansa, för att det tidigare har tystats ner och det är det som är det farliga, säger Elin Karlsson.

Här saknas innehåll

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons