Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tyst minut för George Floyd i EU

EU • Publicerad 17 juni 2020
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en tidigare debatt i EU-parlamentet. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en tidigare debatt i EU-parlamentet. Arkivfoto.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Debatten kring den polisdödade George Floyd i Minneapolis förs nu även inom EU.

Onsdagens parlamentssittning i Bryssel inleddes med en tyst minut för Floyd, följd av en debatt om rasismen – med kommissionsordförande Ursula von der Leyen som huvudtalare.

Annons

– Vi måste konfrontera verkligheten. I vår union finns ingen plats för rasism eller någon form av diskriminering, sade von der Leyen bland annat.

Hela debatten fick en extra laddad inledning när den tyska ledamoten Pierrette Herzberger-Fofana vittnade om att hon själv utsatts för våld från polisen så sent som i tisdags vid en av Bryssels järnvägsstationer.

– Det var extremt traumatiskt, sade Herzberger-Fofana, som stöttades med stående applåder i salen och ett löfte från talmannen David Sassoli om att kräva en förklaring från belgiska myndigheter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons