Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppstickare i vaccinkampen laddar i Sverige

Över 200 vaccinkandidater mot covid-19 är under utveckling runt om i världen. I skuggan av jättar som Astra Zeneca, Pfizer och Moderna finns en rad uppstickare, däribland ett företag i Solna som just nu övar för att kunna leverera miljontals doser vaccin.
Coronaviruset • Publicerad 26 februari 2021
Valneva Sweden räknar med att vaccinet, som tillverkas i Skottland, kommer till Sverige i början av mars.
Valneva Sweden räknar med att vaccinet, som tillverkas i Skottland, kommer till Sverige i början av mars.Foto: Henrik Montgomery/TT
"Man pratar om att covidvaccin kan behövas varje år och då kommer vi kanske att behöva lägga en stor del av vår tid på att producera det här", säger Janet Hoogstraate, platschef för Valneva i Sverige.
"Man pratar om att covidvaccin kan behövas varje år och då kommer vi kanske att behöva lägga en stor del av vår tid på att producera det här", säger Janet Hoogstraate, platschef för Valneva i Sverige.Foto: Henrik Montgomery/TT
Det är inget riktigt vaccin i glasflaskorna – än. Men snart kommer leveranserna från Skottland.
Det är inget riktigt vaccin i glasflaskorna – än. Men snart kommer leveranserna från Skottland.Foto: Henrik Montgomery/TT
Varenda flaska med vaccin måste noga gås igenom för att se till så att flaskan inte innehåller några otillåtna partiklar.
Varenda flaska med vaccin måste noga gås igenom för att se till så att flaskan inte innehåller några otillåtna partiklar.Foto: Henrik Montgomery/TT

Världshälsoorganisationen WHO beräknar att drygt 250 vaccinkandidater mot covid-19 är på gång just nu. Runt 70 av dem testas i så kallade kliniska prövningar. I Statens bakteriologiska laboratoriums gamla kvarter i Solna förbereder sig Valneva för fullt för att kunna skicka ut vaccin mot covid-19 senare i år.

Den svenska filialen till läkemedelsföretaget sysslar i vanliga fall med drickbart koleravaccin. Men i och med pandemin har den efterfrågan minskat och företaget jobbar nu på att få grönt ljus för sin vaccinkandidat, där slutproduktionen sker i Sverige.

Annons

– Vi ställer om för att det behövs och för att vi kan den här teknologin. Det kommer att behövas väldigt många doser vaccin i hela världen, säger Janet Hoogstraate, platschef för verksamheten i Solna som tror att det finns behov av fler producenter som tillverkar vaccin mot covid-19.

Nå vissa grupper

De är långt ifrån ensamma om att ha ett vaccin på gång. Runt om i världen jobbar flera företag med att ta fram en räddning mot covid-19. Hur många av de potentiella kandidaterna som kommer att sprutas in i någons arm framöver går inte att svara på.

Valneva har ett avtal med Storbritannien om 60 miljoner doser och samtalar även med EU. Företaget hoppas på ett godkännande av vaccinet under sommaren, men redan nu gör man sig redo för att skala upp produktionen.

Vaccinet grundar sig på ett traditionellt tillvägagångssätt för att tillverka vaccin, så kallat inaktiverat virus.

– Man odlar då celler, vilket ofta tar flera veckor, och sedan infekterar man dem med virus. Cellerna producerar då mer av viruset, vilket i det här fallet är coronaviruset, säger Janet Hoogstraate.

– Nästa steg är att skörda och rena fram viruset för att sedan inaktivera det, så det inte längre kan infektera celler men ändå stimulerar immunsystemet till att producera antikroppar och T-celler, tillägger hon.

Förhoppningen är att den välbeprövade metoden kan lämpa sig för vissa särskilt utsatta grupper som gravida eller personer med nedsatt immunförsvar.

Mycket på kort tid

Själva vaccinsubstansen tillverkas i anläggningen i Skottland och sedan transporteras det till Solna för att fyllas, kollas och packas. Det är bråda dagar och mycket ska göras under kort tid för att snabbt få ut vaccinet när ett godkännande är på plats.

Lokaler ska utökas, ny personal ska skolas in och arbetsprocessen behöver delvis ställas om.

I väntan på det riktiga vaccinet som är tänkt att komma till Sverige i början på mars övar man de olika stegen i processen – om och om igen.

Annons

– Vi övar på att hitta eventuella fel i flaskorna och även se till så att vi inte av misstag sorterar bort flaskor som är felfria, berättar Anna Doyle, som är ansvarig för avdelningen som synar glasflaskorna.

Genom ett förstoringsglas går en operatör igenom flaskorna, en och en, som passerar på ett rullband. Flaskor som innehåller luftbubblor, har fel volym eller där man upptäcker partiklar måste sorteras bort.

På årlig basis

För att kunna upptäcka felaktigheter krävs fingertoppskänsla och mycket sitter i detaljerna. Rätt belysning är en viktig sak.

– Vi har arbetat med att ta fram den bästa ljusinställningen som sedan ska användas vid syning av vaccinet för att hitta eventuella fel. Vi har kommit långt fram i det arbetet, säger Anna Doyle.

Valneva kan i befintligt skick leverera en miljon doser i veckan och med de nya lokalerna beräknar man komma upp i fem miljoner doser. Förhoppningen är produktionen kring covidvaccin ska bli ett långsiktigt projekt, men som det mesta kring pandemin går det bara spekulera i.

– Man pratar om att covidvaccin kan behövas varje år och då kommer vi kanske att behöva lägga en stor del av vår tid på att producera det här, säger Janet Hoogstraate.

– Vi hoppas, men vi vet inte, tillägger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons