Nyheter

Brand i mindre byggnad på Yttre Ekö

Karlshamns kommun Artikeln publicerades

UPPDATERAD Det började brinna i en mindre byggnad på Yttre Ekö i Karlshamns skärgård under natten till söndagen. Två personer fördes till sjukhus.

Larmet om branden kom klockan 04.14. Räddningstjänst och ambulanspersonal skickades ut till ön, enligt SOS Alarms händelseinformation som klockan 05 meddelar att personalen inte hunnit fram än. Men boende ska ha börjat släcka på egen hand och på så sätt fördröjt brandens utveckling och bidragit till att förhindra spridning.

En stund senare är två styrkor från Karlshamn framme på ön. Byggnaden ska vara cirka fem gånger fem meter stor.

– Det har tagit en stund att komma fram. Det har brunnit på fasaden och branden har nu tagit sig in i konstruktionen. För närvarande är det inte spridningsrisk till någon annan byggnad, säger Magnus Kärvhag, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten västra Blekinge, strax före klockan 05.30.

Är någon skadad?

– Jag har ingen uppfattning om det. Ambulans är på plats.

Inledningsvis är det oklart hur branden startat.

Sjöräddningssällskapet har hjälpt räddningstjänsten med transporten till ön.

– Även Kustbevakningen har kommit fram och hjälper till med transport och belysning. Det ligger ganska långt ut i skärgården. Det är mörkt, lite dåligt väder och blåser kraftigt, säger Kärvhag.

Vid klockan 05.30 var tio personer på plats, enligt räddningstjänsten.

Vid 07-tiden uppger räddningstjänsten att branden är under kontroll. Man har släckt inuti byggnaden och utifrån samt startat restvärdesräddning. Branden har inte spridit sig vidare till andra byggnader.

Två ambulanser har tagit med sig skadade, men SOS kan inte säga exakt hur många personer det rör sig om. Senare meddelar räddningstjänsten att det handlar om två personer som arbetat med släckningen.

Klockan 08 hade all räddningstjänstpersonal lämnat brandplatsen och gett sig av mot Karlshamn.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.