Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vaccinering av vårdpersonal kan tidigareläggas

Vaccinering av vårdpersonal kan tidigareläggas, meddelar Folkhälsomyndigheten. Det kan exempelvis handla om personal på iva.
– Vi förstår att man kan behöva göra regionala anpassningar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 5 januari 2021
Folkhälsomyndigheten meddelar att vaccinering för viss vårdpersonal kan tidigareläggas. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten meddelar att vaccinering för viss vårdpersonal kan tidigareläggas. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Enligt myndighetens rekommendationer bör de som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19 vaccineras först, vilket inneburit äldre människor på särskilda boenden eller boende hemma med hemtjänst samt den kommunala vård- och omsorgspersonalen.

– Vårt grundläggande mål är att minska antalet personer som blir allvarligt sjuka eller avlider. Det gör man bäst genom att skydda de som bor på särskilda boenden. Det är fortfarande den största prioriteringen, säger Tegnell.

Annons

Men på grund av belastningen i den regionala hälso- och sjukvården kan det behövas en tidigareläggning av vaccinering för viss vårdpersonal lokalt, exempelvis personal på iva, uppger Folkhälsomyndigheten.

– Det är hög vårdbelastning i flera delar av landet, säger Tegnell och fortsätter:

– Om man delvis låter den första fasen med säbo och personalen där att överlappa med fas två där sjukvårdspersonal ingår så är inget som går emot den grundläggande prioritering som vi har rekommenderat, säger Tegnell.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons