Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varmaste junidagen sedan 1947 uppmätt

Målilla har gjort det igen.
Under fredagen uppmättes den högsta junitemperaturen i Sverige sedan 1947 i den småländska tätorten.
Och värmeböljan fortsätter över stora delar av landet under helgen.
Väder • Publicerad 18 juni 2021
Helgen väntas bli varm i söder. Arkivbild.
Helgen väntas bli varm i söder. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/ NTB scanpix / TT

SMHI har gått ut med en klass 1-varning om mycket höga temperaturer för flera län i Götaland.

– Vi varnar när vi har över 30 grader tre dagar i följd. Det ser ut som att vid det här tillfället kan temperaturerna vara på de här nivåerna i fyra dygn, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

"Särskilt påfrestande"

Annons

Höga dygnstemperaturer leder till en ökad påfrestning på kroppen.

– Framför allt för äldre och personer med underliggande sjukdomar. För dem kan det vara särskilt påfrestande. Drick mycket vatten och har man möjlighet att vistas i en lite mer kylig miljö är det bra, säger Linus Karlsson.

Varningen för mycket höga temperaturer gäller Södermanlands län, Östergötlands län, Kalmar län (förutom Öland), Skåne län, Kronobergs län samt delar av Jönköpings län.

– I östra Jönköpings län och Kalmar län kan det gå upp mot 34 grader, säger Linus Karlsson.

Dessutom har man gått ut med ett meddelande – nivån under varningar – om höga temperaturer för resterande delen av Götaland (förutom Värmland och delar av Västra Götaland) samt för Stockholms och Upplands län. Då rör det sig om en maximal dygnstemperatur på minst 26 grader och upp till 30 grader.

– Från måndag tror vi att lite svalare luft kommer att röra sig in. Temperaturmässigt på tisdagen ligger vi väl på ungefär 25 grader, så i jämförelse är det något lägre i alla fall. Men det är ju högsommarväder, säger Linus Karlsson.

Målilla hetast igen

En värmebölja i juni är inget ovanligt.

– Det svenska värmerekordet på 38,0 grader är från 29 juni 1947 i Målilla. Det är ett tangerat rekord. Samma temperatur hade vi i Ultuna den 9 juli 1933, säger Linus Karlsson.

Den högsta temperaturen under fredagen, 34,6 grader, uppmättes även den i Målilla. Det var den högsta junitemperaturen som noterats sedan det småländska samhället slog rekord för 74 år sedan.

– Överlag så har det varit väldigt varmt i hela Götaland i dag. Varmast var Målilla, därefter kommer Kolmården med 34,3 grader. Så det är tätt där i toppen, säger Annika Hjelmsten, meteorolog på SMHI.

Annons

Värmen gör det torrt i skog och mark och risken för bränder är mycket stor. Eldningsförbud har utfärdats på flera håll i södra Sverige och det finns risk för skogsbränder ända upp till Gävleborgs län.

Fakta: SMHI:s värmevarningar

SMHI kan gå ut med meddelande eller varning om höga temperaturer. Värmen innebär en ökad påfrestning på kroppen och kan ge problem för äldre och riskgrupper.

Här är de olika nivåerna:

+ Höga temperaturer – meddelande

Det sker vid en maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i följd.

+ Mycket höga temperaturer – klass 1-varning.

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer under tre till fyra dagar i följd.

+ Extremt höga temperaturer – klass 2-varning

Utfärdas vid en maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer under fem dagar i följd alternativt en maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer under tre dagar i följd.

Källa: smhi.se

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons