Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Västerbotten erbjuder antikroppstest hemma

Coronaviruset • Publicerad 25 februari 2021
Blodprover görs klara för att analyseras avseende covid-19 antikroppar i ett av laboratorierna på Klinisk mikrobiologi i Lund. Arkivbild.
Blodprover görs klara för att analyseras avseende covid-19 antikroppar i ett av laboratorierna på Klinisk mikrobiologi i Lund. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Invånare i Region Västerbotten kommer från och med den 1 mars ha möjlighet att beställa hem ett provtagningskit för att själva ta prov och se om man har antikroppar mot covid-19. Regionen blir först i Sverige med att erbjuda den möjligheten.

"Senast vi hade ett brett erbjudande om antikroppstester i länet, mellan november och januari, analyserades över 8 000 prover och 18 procent av dessa visade antikroppar mot covid-19. Sedan dess har vi haft en hög smittspridning", säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Annons

När provtagningen görs i hemmet blir det tillgängligt för fler invånare, utan att vårdens resurser belastas, fortsätter Persson.

Antikroppstestet erbjuds från det år man fyller 16 år och kostar 200 kronor. Testet riktar sig till de som varit sjuka eller umgåtts med personer som haft covid-19, men själva inte provtagits eller tagit ett test som visat negativt resultat.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons