Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Veckan som gick: Granskad psykiatri och vildsvin i villakvarter

Vad minns du från nyhetsveckan i Blekinge?
Blekinge • Publicerad 19 september 2020
I veckan kunde du bland annat läsa flera artiklar om psykiatrin.
I veckan kunde du bland annat läsa flera artiklar om psykiatrin.Foto: Mattias Mattisson

Ett planerat nybygge i Hällevik har orsakat en storm av protester i sociala medier i veckan. Det handlar om 50 havsnära lägenheter i hamnen som folk nu avfärdar som ”monster och ”militärbaracker."

Under helgen har vildsvin bökat upp fotbollsplanen i Hässlegården i Karlskrona.

Annons

Någon särskilt akutinsats är inte aktuell, för kommunens jägare är redan där och skjuter.

– Våra jägare var faktiskt också och sköt två grisar i dagarna då det hände i Hässlegården, bara några hundra meter därifrån, berättar Mikael Wirbrand, kommunens ansvarige gällande vildsvinen på kommunal mark.

I ett flertal artiklar har Sydöstran i veckan granskat psykiatrin i Blekinge. Du har bland annat kunnat läsa om Elsa som skadar sig själv när hon mår dåligt. Det är ett slags rop på hjälp, men att få rätt hjälp är inte det lättaste. Elsa upplever att personalen som hon möter på de psykiatriska avdelningarna inte lyssnar på henne.

En annan artikel handlade om Sara som med sönderskurna armar och med en tablettburk i handen bönade och bad om att få komma in på psykakuten utan att bli insläppt. Hon fick höra att om hon hade velat ta sitt liv så hade hon redan gjort det.

Efter nio år utan någon större verksamhet ska nu Kungsholms fort återigen spela en viktig roll för Försvarsmakten.

På tisdagskvällen konstaterades att ett får i en hage utanför Näsum nära Blekingegränsen dödats av en varg. Det är femte gången i Skåne på kort tid. Nu ska länsstyrelsen pröva frågan om skyddsjakt.

Region Blekinge har beslutat att inte utöka provtagningen för covid-19 till barn som är under 16 år. Det är nämligen för få fall av coronaviruset i Blekinge.

– Vi anser inte att det är försvarbart att ta prov på så många barn för att hitta ett enstaka fall, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

I veckan beviljades startbesked för byggandet av etapp 5 på Östra Piren i Karlshamn.

Annons

Att bygget ska bli av har sedan tidigare varit klart. Nu är det också formellt klubbat med ett startbesked, vilket innebär att spaden nu kan sättas i jorden.

Vill du kunna läsa allt innehåll på Sydöstran?

Mattias NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons