Vinstlyft för Boliden som vill expandera
Bolidens vinst före skatt landade på drygt tre miljarder kronor fjärde kvartalet, betydligt högre än vinsten än samma period föregående år (drygt 1,6 miljarder). Det var också högre än analytikernas förväntningar som låg i snitt på 2,49 miljarder kronor.
– Vi gör en rekordvinst. Vi har aldrig tjänat så här mycket under ett kvartal någonsin. Det beror till stor del på att priser och villkor har varit bra, och det höga kopparpriset, säger vd Mikael Staffas.
Trots vissa produktionsstörningar på grund av pandemin redovisade Boliden gruvor ett mer än fördubblat rörelseresultat, med hänvisning till högre halter och överlag bra produktion.
– Jämfört med många andra i vår industri har vi klarat oss mycket bättre, även om vi haft en del problem.
Höga metallpriser
Efterfrågan på bolagets huvudmetaller koppar och zink ökade under fjärde kvartalet, främst drivet av behovet på den kinesiska marknaden.
– Kina är viktigt för oss eftersom deras efterfrågan på metaller sätter världsmarknadspriset, men vi säljer inte direkt till dem, utan framförallt till Europa, säger Mikael Staffas.
På den globala marknaden behövs koppar till stor del för transmission av el.
– På längre sikt kommer den gröna omställningen driva utbyggnaden av elnätet, och det i sin tur driver efterfrågan på koppar, så jag tror att priserna kommer stanna på höga nivåer, säger Anton Löf på RMG Consulting.
En majoritet av zinkproduktionen går till byggindustrin, och används till rostskydda stål, så kallad galvanisering. Stora infrastruktursatsningar i Kina och övriga världen kan därför hålla uppe priserna.
Bolaget framställer även nickel, bly, ädelmetaller och svavelsyra. Största marknaden för nickel är för produktionen av rostfritt stål, men en växande marknad är användningen till batteritillverkning. Även om elbilsmarknaden står för en liten andel av behovet, säger Mikael Staffas att den marknaden väntas växa.
– Det finns vissa bedömare som tror att man måste öka produktionen av nickel rejält under de kommande åren för att möta behovet till batterier. I dag går det mesta till produktionen av rostfritt stål, och där kommer nog efterfrågan inte att öka så mycket.
Prospektering och tillstånd
Bolaget har under 2020 haft fortsatt prospektering som uppfyllt förväntan, där Bolidenområdet ökar mineraltillgången till följd av prospektering mot Rävliden-fyndigheten.
– Vi har också förlängt livslängden i Aitik-gruvan och i Garpenberg med ungefär fem år, och de det är gruvor som räcker till år 2045-2050. I viss mån sker det till bekostnad av att snitthalten på malmen går ner.
– Vi fortsätter prospekteringen på oförändrad nivå och har naturligtvis förväntning på att det ska ge resultat på samma nivå.
Kommer ni att expandera?
– Vi skulle vilja expandera, vi håller på med de metaller som världen behöver för att klara klimatomställningen. Problemet är inte vår egen vilja, och problemet är inte bristen på pengar, utan bristen på tillstånd.
På Stockholmsbörsen fick också rapporten ett varmt mottagande. Vid lunchtid är aktien upp drygt fyra procent. Detta efter att styrelsen dessutom föreslagit en höjd utdelning till totalt 14:25 kronor.