Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Forskare: Ica-härvan tecken på girighet

Sju Ica-handlare har häktats misstänkta för grova insiderbrott. De gör alla stora vinster på sina stormarknader och plockar i flera fall ut miljontals kronor i årliga utdelningar.
Tävling och girighet präglar beteendet, enligt Joakim Sandberg, professor i både filosofi och ekonomi.
Ekonomi • Publicerad 25 mars 2022
Fler begärs häktade. Arkivbild.
Fler begärs häktade. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I tisdags anhölls 13 personer för misstänkt insiderhandel med Ica-aktier. Tre av dem häktades i torsdags. Ytterligare fyra häktades av Stockholms tingsrätt på fredagseftermiddagen. Övriga sex har släppts, men misstankarna även mot dessa kvarstår, enligt åklagare Jonas Myrdal vid Ekobrottsmyndigheten.

Aktiehandeln ska i flera fall ha skett under ett par månaders tid inför budet på Ica-gruppen den 10 november i fjol. Enligt åklagaren var upplägget att en styrelsemedlem i Ica-handlarnas förbund, som var köparen av det börsnoterade Ica, läckte information om det kommande köpet till de nu misstänkta. Budpriset var betydligt högre än aktiekursen och de kunde på så vis göra en god affär, flera miljoner kronor i vinst, enligt åklagaren.

Kvarts miljard

Annons

Detta är olagligt och kallas insiderhandel.

Det de misstänkta har gemensamt, förutom själva handlingen och att flera av dem är hemmahörande i sydöstra Sverige, är att nästan alla är ägare av större Ica-affärer av typen stormarknad, Maxi eller Kvantum, med årliga intäkter på en kvarts miljard eller däromkring. Enligt årsredovisningarna är aktieutdelningar på flera miljoner kronor årligen vanliga, och ofta är de ensam ägare av butiken.

Professor Joakim Sandberg har forskat på vad som driver rika personer.

– Rika personer tävlar ofta med varandra, säger han och fortsätter:

– Att tumma på moraliska regler för att nå fördelar, det är rimligt att kalla det för girighet.

Ser inte offret

Insiderhandel kan jämställas med att vara dopad i en tävling, att skaffa sig otillåtna fördelar på andras bekostnad. Men den som agerar så kanske har en annan syn:

– Man ser ingen som tar skada, du ser inte offret i vitögat, säger Joakim Sandberg.

Ett vidare problem med insiderhandel, om det blir utbrett, är att förtroendet för marknadsplatsen, aktiebörsen i det här fallet, förloras.

Ordföranden för Ica-handlarnas förbund, Magnus Moberg, som alltså nu har en av styrelseledamöterna inlåst på häktet, vill inte kommentera saken för TT. Inte heller vill han säga något om hur det här kan tänkas påverka Icas varumärke.

Åklagarens arbete fortsätter nu mer fler förhör och analys av datorer och mobiltelefoner.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons