unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Åklagaren vill ta matchfixningsmålet till HD

Åklagaren Johan Lindmark begär att riksåklagaren (RÅ) överklagar den fällande domen i matchfixningsmålet mot den förre fotbollsspelaren och hans vän till Högsta domstolen.
Matchfixningsmålet mot de två tidigare fotbollsspelarna överklagas. Arkivbild.
Matchfixningsmålet mot de två tidigare fotbollsspelarna överklagas. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Beskedet om att åklagarsidan vill ta det vidare till HD kom först i Dagens Nyheter. Huruvida det blir en faktisk överklagan beror på riksåklagarens bedömning – RÅ har fyra veckor på sig från hovrättens dom – men Johan Lindmark vill gärna se att HD prövar fallet.

– Det finns en tystnadskultur inom detta, människor vill inte prata. Därför menar jag att när det väl dyker upp sådana här fall så måste vi veta vilken påföljd det ska få. Hur allvarligt ska man se på den här typen av brott? säger Johan Lindmark till TT.

För två och ett halvt år sedan försökte de tidigare fotbollsspelarna rigga det allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och AIK. Spelarna friades i början av december i Stockholms tingsrätt, i åtalet gällande grovt givande av muta.

Miljoner i omsättning

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Hovrätten ändrade på onsdagen tingsrättens friande dom och dömde männen till villkorlig dom och dagsböter. Mutbrottet ansågs inte som grovt.

– Påföljden blir som att man har begått en stöld på 2 000 kronor, då får du också villkorlig dom och böter. Men här försöker du manipulera en fotbollsmatch i allsvenskan, och att man inte lyckas i det här fallet ska inte ha så stor betydelse, säger Johan Lindmark.

Den här typen av matchfixning handlar egentligen om mycket stora pengar, säger Lindmark och hänvisar till en utredning av det schweiziska företaget Sportradar, som på Svenska fotbollförbundets uppdrag kom fram till att spelet på en genomsnittlig match i allsvenskan omsätter flera miljoner euro.

– Det är big business, med många intressenter som blir berörda. Det är en faktor som gör att man måste se allvarligt på matchfixning. Det gör att jag tycker att HD måste pröva detta.

Artbrott

Han tycker också att målet borde kunna kvala in under kategorin artbrott, det vill säga en typ av brottslighet som vanligtvis leder till villkorlig dom och böter, men där påföljden bör bli fängelse på grund brottets särskilda karaktär.

– Som till exempel att det är en ny brottslighet och en utbredd brottslighet som är svår att bekämpa. Och inom matchfixningen finns det en tystnadskultur om gör att man inte vill berätta. Det är få mål som kommer upp i rätten vilket gör att det finns all anledning att bekämpa detta. Ett sätt att komma åt detta är att det blir kännbara påföljder.

Även försvaret flaggade efter den fällande domen för att man kommer att begära prövningstillstånd i HD.

– Jag tror att vi har stora utsikter att lyckas få det, bland annat för att den här rättsfrågan aldrig har prövats, säger försvarsadvokaten Johan Åkermark till DN.

Läs mer

Polis fick dra vapen och kalla på förstärkning

Karlskrona

Polis fick dra vapen och kalla på förstärkning

Drygt 50-årig man drog fram vapen. Det visade sig senare vara av plast.

Larm om brand var kontrollerad eldning

Ronneby

Larm om brand var kontrollerad eldning

På lördagsmorgonen kom ett larm om villabrand.

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

Ronneby

Sex fall av covid-19 på högstadieskola

En tredjedel av lärarkåren hemma med förkylningssymptom.

Fyra nya covid 19-fall i länet

Nyheter

Fyra nya covid 19-fall i länet

Nya siffror under fredagen från Region Blekinge.

Ryttare misstänkt försvunnen -  stor sökinsats inatt

Olofström

Ryttare misstänkt försvunnen - stor sökinsats inatt

”Vi kan inte utesluta att det rör sig om en ryttare som fallit av sin häst”.

Bildextra: Kolla in unika huset vid ån

Mera

Bildextra: Kolla in unika huset vid ån

Ägaren: ”Jag kände direkt att vi skulle ha detta.”