Janogys dubbel räddade skakigt Sverige

Hedvig Lindahl räddade Sverige i den första halvleken.
Madelen Janogy tog över showen i den andra.
I sin första tävlingslandskamp från start gjorde 23-åringen två mål på fem minuter och låg bakom 5–0-segern i EM-kvalet i fotboll mot Ungern.
Fotboll • Publicerad 4 oktober 2019
Madelen Janogy jublar efter sitt 2–0-mål borta mot Ungern i fredagens EM-kvalmatch i fotboll. Janogy gjorde två av Sveriges mål i 5–0-segern.Foto: Anders Wiklund/TT

Det fanns två tydliga svenska matchhjältar i Miskolc på fredagskvällen. Magdalena Eriksson var visserligen starkt bidragande genom att nicka in 1–0 till Sverige redan i den 13:e minuten, men den här gången fick Chelseabacken ändå stå åt sidan för Hedvig Lindahl, den första halvlekens gigant, och Madelen Janogy, som dominerade den andra.

Det tidiga ledningsmålet gav inte den lugna väg mot svensk seger som man kanske kunde ha trott. I stället var ett skadedrabbat Sverige sårbart när Ungern ställde om i snabba kontringar. Utan ordinarie mittfältare som Caroline Seger och Elin Rubensson kunde individuellt skickliga ungerskor lite väl enkelt och lite väl ofta komma i den ena farliga offensiven efter den andra.

Stolpträff från kvittering

Wolfsburgstjärnan Zsanett Jakabfi lyckades överlista sin svenska klubbkompis Hedvig Lindahl i den 15:e minuten men dundrade bollen i stolpen. Det var också sista gången som den svenska målvakten blev överspelad.

För när Sverige i slutet av halvleken höll på att tappa greppet om matchen var det Lindahl som stod emot. Först dök hon ner och räddade Fanni Vágós låga skott, som var på väg in i det ena hörnet, med vänsterhanden. Och några minuter senare var det Jakabfi som åter fick stå fri i straffområdet. Med en hård halvvolley från nära håll såg hon ut att trycka upp bollen i nättaket men Lindahl fick fingrarna på den och styrde den över ribban.

– Det är inte varje dag man får göra två kvalificerade räddningar på det sättet. Men jag kände på mig att det var risk för att det kunde bli lite jobb för mig i dag. Vi hade ett nykomponerat lag och Ungern är ett bra lag på hemmaplan, säger Hedvig Lindahl till TV12.

Om Ungern gick till pausvila med gott gry tog det inte lång tid av andra halvlek innan de hängde läpp. Madelen Janogy behövde bara nyttja några minuter av andra halvlek för att helt punktera matchen.

Två på fem

Ett par–tre bolltouch in i andra halvlek fick Janogy bollen vid mittcirkeln. Hon satte fart rakt mot mål. Piteåanfallaren dribblade sig förbi två spelare, tog sig in i straffområdet och med ett lågt pressat skott hittade hon det bortre hörnet till 2–0 – matchens soloprestation.

Fem minuter senare, i den 51:a minuten, serverade Kosovare Asllani sin CD Tacón-kompis Sofia Jakobsson på högerkanten. Jakobsson skickade in ett perfekt inlägg till Janogy som ganska ostört kunde nicka ner bollen i det bortre hörnet till 3–0.

På tilläggstid satte först Sofia Jakobsson 4–0 och Loreta Kullashi tryckte sedan in slutresultatet 5–0.

– Sett till chanser var det rätt så jämnt, om inte fördel dem i den första halvleken. Det är ingen lätt match, men sett över 90 minuter är vi det mer vältränade laget, säger Lindahl.

Efter två matcher och lika många segrar toppar Sverige nu EM-kvalets grupp F på samma poäng som Island, men med bättre målskillnad. Härnäst för svensk del väntar Slovakien hemma på Gamla Ullevi i Göteborg på tisdag.