Bil plöjde in i folkmassa – 30-tal skadade

Tyskland Artikeln publicerades
Personbilen körde rakt in i karnevalståget i Volkmarsen.
Foto: Uwe Zucchi/DPA via AP/TT
Personbilen körde rakt in i karnevalståget i Volkmarsen.
Minst ett tiotal personer har skadats.
Foto: Uwe Zucchi/DPA via AP/TT
Minst ett tiotal personer har skadats.
Volkmarsen, Tyskland.
Foto: TT
Volkmarsen, Tyskland.

En man körde in en bil i ett karnevalståg i centrala Tyskland. Ett 30-tal personer är skadade, varav många barn.

Utredare ser inget uppenbart motiv och mannen uppges ha varit kraftigt berusad.

Den silverfärgade personbilen körde med hög fart genom den marscherande folkmassan i den lilla orten Volkmarsen, vid klockan halv tre på måndagseftermiddagen. Enligt vittnesuppgifter till Hessischer Rundfunk plöjde fordonet fram upp emot 30 meter bland människorna.

Det beskrivs hur många personer – varav många barn – förblev liggande på gatan. Bland de många skadade har minst sju allvarliga eller livshotande skador.

– Bland dem som är allvarligt skadade finns det dessvärre barn, säger polisens talesperson Henning Hinn enligt Reuters.

Oklart motiv

Bilens förare – en 29-årig man som kommer från Volkmarsen – har gripits. Han misstänks för mordförsök.

Flera poliser har sagt att mannen verkar ha kört in bland människorna avsiktligen, men det är oklart om det fanns något särskilt motiv. Åklagarkammaren i Frankfurt som ska utreda händelsen säger att de överväger alla möjligheter.

Enligt medieuppgifter tycks det inte finnas något politiskt eller extremistiskt motiv. Uppgifter till tidningen Der Spiegel gör gällande att gärningsmannen var kraftigt berusad.

Det har hittills inte hållits några förhör med den misstänkte, då han ådrog sig skador som kräver vård.

Polisen har frihetsberövat ytterligare en person, enligt tyska medier. Det framgår dock inte om denne är misstänkt eller ska förhöras.

Chockade barn

Steffen Röttger närvarade vid karnevalståget med sina två döttrar och säger att den ena, en tioåring, drogs åt sidan just när bilen for förbi. Hon är i chocktillstånd och får vård efter att ha sett människor ligga här och var på gatan, säger han till tv-kanalen NTV enligt AFP.

– Hon kommer inte att få de bilderna ur huvudet den närmaste tiden, säger pappan.

Karnevalståget hölls för att fira den så kallade rosenmåndagen, som högtidlighålls i tyskspråkiga länder. Alla liknande firanden i förbundslandet Hessen har ställts in, meddelar polisen.

Omkring 1 500 personer förväntades delta i karnevalståget. Volkmarsen är en mindre ort med närmare 7 000 invånare, som ligger nordväst om den något större staden Kassel, i Hessen.