Asllani bakom EM-kvalkrossen: På spelhumör

Nästan 10 000 personer trotsade den göteborgska höstkylan.
Kosovare Asllani gav dem ensam valuta för pengarna.
Mittfältaren låg bakom det mesta när Sverige slog Slovakien med 7–0 i EM-kvalet på Gamla Ullevi.
Fotboll • Publicerad 8 oktober 2019
Kosovare Asllani strålar över en lysande kväll. Mittfältaren gjorde ett mål och låg bakom ytterligare fem i Sveriges storseger.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det går att prata om ännu en knackig matchinledning från de svenska fotbollsdamernas sida. Men det skulle vara djupt orättvist mot Kosovare Asllani. För det här var hennes kväll på Gamla Ullevi då hon gjorde ett mål och låg bakom ytterligare fem.

30-åringen verkade ha gett sig den på att bjuda på en föreställning när ändå 9 748 åskådare hade pallrat sig till nationalarenan för Sveriges första hemmamatch efter sommarens VM-brons.

Det började som en jämn match i 25 minuter, där Slovakien framför allt oroade vid ett flertal hörnor. Men den känslan försvann illa kvickt när Sverige gjorde tre mål på åtta minuter.

Asllani var inblandad i samtliga.

– Det var helt okej, jag är nöjd, var på spelhumör, säger Asllani.

Hörna direkt i mål

Först skruvade hon in en hörna i mål i den 26:e minuten, via målvakten Maria Korenciovás händer. Sedan stod hon för matchens läckerhet när hon spelade fram Lina Hurtig till 2–0. Asllani fick bollen centralt, vände bort en slovakiska, avancerade några meter och skar sedan bollen mellan två försvarare med en perfekt yttersida. Hurtig fick framspelningen perfekt i steget och bredsidade in 2–0.

När Asllani sedan ställde sig vid hörnflaggan nästa gång blev det mål igen – Linda Sembrant sköt in 3–0 från nära håll.

Kosovare Asllani var långt ifrån klar.

I den 60:e minuten lade hon upp bollen för ännu en hörna. Målskytt: Nathalie Björn som nickade in 4–0.

Blackstenius tvåmålsskytt

5–0 kom fem minuter senare, när Sverige fick indirekt frispark strax innanför straffområdet. Kosovare Asllani petade, Magdalena Eriksson krutade och bollen gick rakt i muren. Men det här var en kväll när bollen följde Asllani och den hamnade således åter hos 30-åringen som lyfte in bollen mot mål. Där stod Stina Blackstenius fri och nickade in Sveriges femte mål.

Och Kosovare Asllani var naturligtvis inblandad också i 6–0. CD Tacón-mittfältaren fick en djupledsboll längs högerkanten, och hittade med ett lågt inlägg Blackstenius på nytt. Efter några om och men lyckades Blackstenius få rätt på bollen och tryckte in sitt andra för kvällen.

– Vi gör en bra prestation i dag, att vi gör så många mål, säger inhopparen Blackstenius till C More.

– Det var jätteskönt att jag kunde ta chansen, jag ville bara tillför så mycket som möjligt och göra mål såklart.

Det skulle till slut bli ett mål som inte Asllani låg bakom. Fridolina Rolfö, nyligen tillbaka från skada, byttes in under den andra halvleken och visade varför hon värvats till stjärnklubben Wolfsburg inför säsongen. Rolfö fick bollen en bit in på Slovakiens planhalva, satte fart mot mål och dundrade sedan från långt håll in ett skott via stolpen och in. 7–0-målet blev matchens sista.

"Det ger självförtroende"

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson var mycket nöjd med insatsen.

– Underbart att få ett sånt avslut på tävlingssäsongen, det ger självförtroende, säger han till C More.

– Slovakien är ett lag som knappt släpper in mål, Island fick bara 1–0, så det är en styrka att vi kan skapa mycket situationer och göra mål.