1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fem döda i bolivianska protester

Fem personer dödades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman i Bolivia.
På den politiska arenan anklagar landets interimsregering Venezuelas och Kubas diplomater för att blanda sig i interna bolivianska angelägenheter.
Interimspresidenten Jeanine Áñez gratulerar interimsutrikesministern Karen Longaric till utnämningen i onsdags.
Foto: Juan Karita/AP/TT

Fem anhängare till den avgångne presidenten Evo Morales har dödats i samband med en demonstration utanför staden Cochabamba i provinsen Chapare. Enligt nyhetsbyrån AFP öppnade säkerhetsstyrkor eld mot demonstranterna.

Lokala hälsovårdsmyndigheter bekräftar dödstalet, och uppger att ytterligare 75 personer skadats i samband med demonstrationen. Ett hundratal personer ska ha frihetsberövats.

Den lokale polischefen säger att demonstranterna var beväpnade och att polisen försökte hindra dem från att delta i en större protestaktion.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– De (demonstranterna) använde dynamit och dödliga vapen som Mausergevär. Varken militären eller polisen är utrustade med vapen av den kalibern, säger polischefen Jamie Zurita.

Även i huvudstaden La Paz pågick under fredagen demonstrationer. Där besköt polis demonstranter med tårgas. Minst 15 personer har dött i oroligheterna som följt sedan valet.

Kubaner flygs hem

Tidigare under dagen anklagade den tillfälliga utrikesministern Karen Longaric kubanska medborgare i landet för att ha underblåst de senaste dagarnas oro i landet.

– Det har kommit in ett antal anklagelser om att kubanska medborgare har varit inblandade i dessa aggressiva handlingar som har plågat vårt land, säger hon.

Sammanlagt 725 kubaner flygs hem. Kubas utrikesdepartement tillbakavisar i ett uttalande uppgifterna om att landets läkare deltagit i protesterna och säger i stället att de blivit attackerade.

Longaric anklagar på samma sätt Venezuelas diplomater för att ha "brutit mot diplomatiska normer".

– All diplomatisk personal som representerar (president Nicolás) Maduro vid Venezuelas ambassad i Bolivia kommer att tillåtas att lämna landet för att ha blandat sig i interna angelägenheter, sade hon.

Protesterar mot Mexiko

Kuba och Venezuela har ställt sig bakom den avgångne presidenten Evo Morales, och hans anklagelser om statskupp i Bolivia.

Morales avgick förra helgen efter omfattande protester över hela Bolivia mot resultatet i det ifrågasatta valet den 20 oktober. Han vidhåller dock att han blivit utsatt för en maktkupp av en högerkonspiration och har sökt asyl i Mexiko, där han välkomnats av landets vänsterregering.

Longaric säger att hon kontaktat Mexikos ambassadör i Bolivia och protesterat mot att landet öppet välkomnat Morales.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.