Innehåll A-Ö

Annons

Brutal rysarförlust för Norge i EM-semin

Norge är utslaget ur handbolls-EM.
Kroatien vann en galen rysare i semifinalen med 29–28, efter att Zeljko Musa avgjort i slutsekunderna av den andra förlängningen.
Handboll • Publicerad 24 januari 2020
Norges Göran Johannessen deppar efter fredagens semifinalförlust mot Kroatien.
Norges Göran Johannessen deppar efter fredagens semifinalförlust mot Kroatien.Foto: Erik Simander/TT

Det var en högklassig och smått sanslös EM-semifinal som rivstartade finalhelgen inför 16 573 åskådare på ombyggda Tele 2 arena i Stockholm. Spelare och fans kastades mellan hopp och förtvivlan, det bjöds på slutsekundsdramatik flera gånger om – och först efter två förlängningar à 2x5 minuter kunde en vinnare koras:

Kroatien.

Annons

Gøran Johannessen sköt i stolpen när han hade chansen att ge Norge ledningen. I stället fick Kroatien tid att kontra och Musa kunde med fyra sekunder kvar skjuta målet som såg till att Norges handbollsherrar, efter två raka VM-silver, får fortsätta vänta på sitt första mästerskapsguld.

Efter den brutala förlusten – och ännu en missad guldchans – var det förstås tomma blickar hos de norska spelarna.

– Tungt att vi inte kan döda matchen när vi har möjligheten, säger Sander Sagosen.

– Vi spelar inte perfekt, men vi står fanimej upp och krigar i 80 minuter och det är jag stolt över. Men det här var en knockout och en stor besvikelse.

Johannessen, som missade läget att ge Norge ledningen, var också nedslagen. Men han ångrade inte skottförsöket.

– Man gör inte så många värderingar när det är 18 sekunder kvar och man har ett jätteläge. Det är ett skott jag tar tio gånger av tio och jag skulle göra samma sak i framtiden också, säger han.

Kroatien hade greppet

Det var rysligt spännande redan under ordinarie tid. Kroaterna gjorde det tidigt svårt för normalt målfarliga Norge, ledde ett tag med tre mål och kunde och borde ha ryckt till fyra när Torbjørn Bergerud gjorde en räddning som verkligen skakade liv i dramat på allvar.

En norsk blixtupphämtning var allt som behövdes för att läget skulle vara lika, 15–15, fyra minuter senare.

Lagen följdes sedan åt, men med drygt fem minuter kvar hade Sander Sagosen chansen att ge Norge ledningen med två mål för första gången i matchen. 24-åringen (tio mål till slut) var stundtals så briljant som bara han kan vara i handbollsvärlden just nu, men från strafflinjen missade han läget att ge Norge ett rejält grepp om matchen.

Slutsekundsskott

I stället slutade andra halvlek med att Kroatien hade ett sista anfall för att fixa finalbiljetten. Men Domagoj Duvnajks skott i sista sekunden täcktes och det var 23–23 efter 60 minuter.

Annons

I slutet av första förlängningen var det i stället fördel Norge – och Duvnjak i huvudrollen igen. Norge ledde 26–25 när Kroatien fick en straff i absolut sista sekunden. Duvnjak fick förtroendet, skickade in kvitteringen bakom Bergerud och såg till att handbollsfesten fortsatte ett tag till.

Ny förlängning – och ännu mer spänning – väntade. Det stod 28–28 efter första förlängningshalvan och det var sedan mållöst ända till slutsekunderna då Zeljko Musa fick sista ordet. Musas enda mål i matchen såg till att Kroatien och deras många schackrutiga fans på läktarna har en final att se fram emot på söndag.

De norska spelarna, som hade vunnit sju raka EM-matcher fram till semifinalen, låg utslagna på golvet medan kroaterna firade vilt. I finalen väntar Spanien, som slog Slovenien med 34–32 i den andra semin.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.