Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Corona oroar många pollenallergiker

Pollensäsongen rullar snart in med full kraft. Astma- och allergiförbundet får många frågor från pollenallergiker om symptom som inledningsvis kan väcka misstanke om coronasmitta.
Coronaviruset • Publicerad 28 mars 2020
En nysning nära en björk – pollenallergi eller coronavirus? Arkivbild.
En nysning nära en björk – pollenallergi eller coronavirus? Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

En tredjedel av Sveriges befolkning har pollenallergi, enligt förbundet. Och ju närmare pollenstarten, desto mer växer oron kopplad till coronaläget bland allergikerna.

– En vanlig fråga är om man ska stanna hemma även om man är säker på att det är pollenallergi, säger förbundets generalsekreterare Kristina Ljungros till TT.

Annons

Häromdagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten sin information om pollenallergi:

"Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen. Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma."

Vill sprida rådet

– Vi är jätteglada över att Folkhälsomyndigheten har tydliggjort detta. Nu behöver de råden slå igenom över hela landet, säger Kristina Ljungros.

– Pollenallergi rör en stor grupp människor och det är ju väldigt onödigt att stanna hemma när folk vill bidra i det här ansträngda läget, särskilt för vårdpersonal eller andra med samhällsbärande funktioner.

Folkhälsomyndigheten påpekar samtidigt att personer som får feber eller nya symptom, som inte kopplas till allergi, ska stanna hemma tills symptomen försvinner och ytterligare två dagar.

Högsäsongen för björkpollen väntas dra i gång i mitten av april i södra Sverige, enligt Åslög Dahl, forskare i botanik och ansvarig för pollenlaboratoriet på Göteborgs universitet.

– Inom ett par tre veckor kommer björken att börja blomma. Det brukar inte vara så stor skillnad tidsmässigt vad gäller hela södra Sverige upp till Dalälven ungefär, säger hon till TT.

Det är olika hur intensivt björken blommar. I år ser det ut att bli lugnare i Västsverige men lite mer i Stockholmsområdet. I fjol var det tvärtom.

– I Norrland brukar det komma ett par veckor senare, och där får man ofta upp fjärrtransporterat pollen söderifrån, säger Åslög Dahl.

Sänkt immunförsvar

Det är inte bara allergiker som har anledning att se upp med att utsätta sig för mycket pollen. En studie från Göteborgs universitet, som TT tidigare har rapporterat om, visar på en koppling mellan mängden pollen och sänkt immunförsvar för luftvägsvirus.

Annons

Under tre pollensäsonger togs prover på patienters slemhinnor i näsan. Studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Allergy, gäller tre luftvägsvirus – vanliga förkylningsvirus – och inte det aktuella coronaviruset.

– Mängden virus i proverna är klart korrelerade med vilken pollenhalt det var den aktuella dagen, berättar Åslög Dahl.

– Något som tydligt sjunker när det är mycket pollen är halten av ämnet interferon som ger immunförsvaret en signal att dra i gång när det kommer virus på slemhinnan.

TT: Kan den slutsatsen vara intressant även i coronasammanhanget?

– Ja, därför att det här ämnet (interferon) ingår i det generella virusförsvaret som kroppen har. Och det har inget med allergi att göra utan gäller alla, svarar Åslög Dahl.

Sluta vädra

Hennes råd till alla – alltså inte bara pollenallergiker – är att vara försiktig när pollenhalterna är höga.

– Man kan följa pollenrapporterna och prognoserna och ta till sig allmänna råd till allergiker för att minska exponeringen. Till exempel inte träna utomhus, inte vädra varken dag eller natt, skölja håret när man kommer in så att pollen inte hamnar på örngottet.

Ännu finns inga studier som belägger eventuella samband mellan pollenallergi och det nya coronaviruset. Men en stor internationell studie ska analysera epidemiologiska data för coronaviruset och pollenhalter på många platser jorden runt, enligt Åslög Dahl. Göteborgs universitet är med på ett hörn i studien som leds av forskare i München.

Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons