unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronakrisen rör inte direktörerna

Det blev bonusjackpot för väldigt många börsdirektörer i fjol, mångmiljonbelopp som betalas ut i dagarna.
Och styrelserna kan i många fall räkna med höjda arvoden, även om trycket nu får fler ägare att backa i sista stund.
Arvodena bör följa löneutvecklingen, anser en storägare.
Jackpot för Volvo AB:s vd Martin Lundstedt. Arkivbild.
Jackpot för Volvo AB:s vd Martin Lundstedt. Arkivbild.
Foto: TOVE ERIKSSON/TT
Skanskas vd Anders Danielsson väntar på bonusbetalning. Arkivbild.
Skanskas vd Anders Danielsson väntar på bonusbetalning. Arkivbild.
Foto: Gunnar Lundmark/Svd/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Flera av börsens storbolags-vd:ar fick full utdelning på sina bonusprogram för 2019, visar TT:s genomgång. Det är pengar som i vissa fall, men inte alla, nu har hunnits betalas ut. Men det är få av bolagen som vill ange hur långt de har hunnit.

Lastbilsvolvos vd Martin Lundstedt fick för fjolåret en kortsiktig rörlig bonus på drygt 13 miljoner kronor, ovanpå den fasta lönen på nästan 15 miljoner. Dessutom har han en långsiktig bonus på ytterligare 13,8 miljoner kronor.

Atlas Copcos vd Mats Rahmström fick 7,8 miljoner i rörlig bonus, drygt halva grundlönen, plus långsiktiga aktieprogram värda närmare 23 miljoner kronor. Essitychefen Magnus Groth kunde kvittera ut 100 procent av grundlönen i bonus, sammanlagt 27,7 miljoner kronor. Ungefär likadant ser det ut för Ericssonchefen Börje Ekholm med flera.

Inte utbetald

Skanska-vd:n Anders Danielsson är ytterligare en i raden. Hans bonus är inte utbetald ännu. Om den eventuellt kommer att hållas inne är en fråga för styrelsen, hälsar bolagets pressavdelning.

Inget bolag eller storägare, bland de som TT har varit i kontakt med, vill berätta/svara på om det är aktuellt med bonusfrysningar eller återbetalningar med tanke på coronakrisens härjningar och jättepermitteringar av personal med lönesänkningar som följd och där staten betalar runt hälften av företagens lönekostnader.

"Generellt tycker vi att man, om möjligt, ska följa de ingångna avtal och program som bolagen har", skriver Per Colleen, chef för Fjärde AP-fondens svenska aktieförvaltning.

Lever inte i en öken

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson upprörs över direktörernas bonusexcesser under kristid.

– Det är inte så att ett börsbolag lever i en öken, de lever i samma värld som vi andra. De förstör sitt företag, sitt varumärke, säger han och fortsätter:

– Vi hade en djup kris 2008. Det är förvånansvärt vad lite de (företagsledningarna) lär sig under de här kriserna.

Svenskt Näringsliv manade i tisdags regeringen att skjuta till 200 miljarder kronor ytterligare till de krisdrabbade företagen. Men företagschefernas mångmiljonbonusar vill arbetsgivarorganisationens vd Jan-Olof Jacke inte lägga sig i.

– Det där får bli styrelsernas uppgift, jag kan inte bedöma det, säger han.

Pausar bonusbeslut

På kommande bolagsstämmor ligger rader av nya bonusprogram till företagsledningen på bordet för ägarna att ta ställning till.

Mäktiga storägare, som Wallenbergsfärens maktbolag Investor och Industrivärden, duckar på frågan men hälsar via informationscheferna att de står bakom respektive styrelses förslag.

SKF har skjutit på den aktierelaterade bonusfrågan:

"För närvarande är alla planer gällande det årliga incitamentsprogrammet för 2020 pausat", skriver SKF:s presschef Theo Kjellberg i ett mejl till TT.

Styrelsearvoden är en annan het fråga på bordet. Exempelvis Ericsson har hittills föreslagit höjda styrelsearvoden inför stämman i nästa vecka, liksom fler andra börsjättar, även om flera backar i sista stund. Bland annat Skanska inför stämman i dag, och Volvo som på onsdagskvällen meddelade sänkta arvoden.

Per Colleen på Fjärde AP-fonden tycker att det är svårt att ha en generell uppfattning om kommande bonusprogram, men säger så här om styrelsearvoden:

"Vad gäller styrelsearvoden kommer det i väldigt många fall föreslås oförändrade arvoden trots att det initialt fanns andra tankar. Vi menar att det är rimligt att styrelsearvoden i stort ska följa löneutvecklingen. I de bolag som nu står inför stora varsel kommer besluten om ökade arvoden vara mycket restriktiv", skriver han.

Läs mer

Anders Strange konstaterar att ombyggnationen ska ge säkrare elöverföring.

Karlshamn

Arbete för att undvika avbrott orsakade strömavbrottet

Eon säkrar nätet efter händelse för 13 år sedan.

Kalmar tingsrätt dömer mannen till dagsböter.

Sölvesborg

37-åring döms för flera brott

Så blir straffet.

Fyra coronafall på gymnasieskolorna – ”Smittan sprids inte i skolan”

Karlskrona

Fyra coronafall på gymnasieskolorna – ”Smittan sprids inte i skolan”

”Allt är under kontroll”

Brott: Stoppades med kniv i bilen

Ronneby

Brott: Stoppades med kniv i bilen

Bilist misstänks för brott.

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Nyheter

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Här är den senaste statistiken