unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Svaret efter bojkotten: "Vi är förvånade"

I våras åkte Damkronorna ur ishockey-VM:s A-grupp.
Nu är frågan om det ens existerar ett svenskt damlandslag. I dag gick samtliga spelare ut i en gemensam bojkott i en protest mot förbundet, som kallade till krismöte.
"Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av", säger generalsekreteraren Tommy Boustedt i ett pressmeddelande.
Efter ett misslyckat VM i våras ramlade Sverige ur A-gruppen. Nu går spelarna ut i en bojkott av landslaget. Arkivbild.
Efter ett misslyckat VM i våras ramlade Sverige ur A-gruppen. Nu går spelarna ut i en bojkott av landslaget. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Redan tidigare i somras gick Brynäs lagkapten Erika Grahm ut och kritiserade Svenska ishockeyförbundet. I en podcast från hockeypuls.se skrädde hon inte orden:

– Det är jättekul att höjdarna på förbundet skriver fina krönikor i tidningarna om jämställdhet, flickhockey och allt vad det heter, men mot oss spelare visar de inte ett skit, sade Grahm.

Nu har hon, tillsammans med övriga spelare, gått från syrlig kritik till tydlig handling. I ett gemensamt inlägg på sociala medier skriver de uttagna spelarna att de har tackat nej till den kommande samlingen med Damkronorna.

34 spelare uttagna

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

"I dag har vi gemensamt valt att tacka nej till det finaste och mest ärofyllda uppdraget vi kan tänka oss. Från och med i dag kommer ingen av oss att representera våra blågula färger innan Svenska ishockeyförbundets ledning visar att de vill jobba tillsammans med oss spelare för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för oss i nuvarande landslagstrupp – och för alla kommande trupper i framtiden", skriver de.

Totalt 34 spelare har kallats till samlingen, som består av ett förberedelseläger på Bosön 15–19 augusti och en femnationsturnering i Finland 20–25 augusti. Svenska ishockeyförbundets ledning kallade till krismöte, innan generalsekreteraren Tommy Boustedt kommenterade bojkotten i ett pressmeddelande.

"Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna", säger Boustedt.

Åkte ur A-VM

Bojkotten grundar sig enligt inlägget på flera saker, bland annat dåliga förutsättningar och hur spelarna bemöts. Spelarna skickar också en specifik fråga till ishockeyförbundet: "Varför vill ingen spela i landslaget?".

"Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer gå ekonomiskt genom att tacka ja".

Vårens historiska bottennapp, när Damkronorna åkte ur VM:s A-grupp för första gången, slår hårt mot återväxten, skriver de vidare. Samtidigt är spelarna beredda att göra allt för att ta sig tillbaka till A-VM.

"Men bara med förutsättningar, bemötande och respekt som förmedlar en inställning och attityd till oss som elitidrottare. Fram till dess att de styrande gubbarna inom Svenska ishockeyförbundet visar det, har Damkronorna en tom spelartrupp."

Läs mer

Repris: Tingsryd–Troja/Ljungby 25 september 2020

Sport

Repris: Tingsryd–Troja/Ljungby 25 september 2020

Se genrepet inför seriestarten igen

Premiärpoäng för IFK efter rysare i Kristianstad

Sport

Premiärpoäng för IFK efter rysare i Kristianstad

Nicklas Martinsson: ”Jag är otroligt nöjd”

Idrotten fick en egen dag på länets skolor

Bildspel

Idrotten fick en egen dag på länets skolor

”Jättepositiv rörelsesatsning”

HIF:s andra ryck höll hela vägen

Tv-klipp

HIF:s andra ryck höll hela vägen

Läs direktrapporteringen i efterhand

Torstensson: ”Hur ska vi i så fall spetsa och vilka ska bort?”

IDROTTSGYMNASIER I FÖRÄNDRING

Torstensson: ”Hur ska vi i så fall spetsa och vilka ska bort?”

Blekingesports reportageserie – Det svenska idrottsgymnasiesystemet ska göras om. Vad kan det få för betydelse för Blekinge?

Förre HIF-spelaren blixtflyttar till Bundesliga

Sport

Förre HIF-spelaren blixtflyttar till Bundesliga

Skyttekung klar för spel i HC Erlangen