De ska döma Weinstein

Nöje Artikeln publicerades
Harvey Weinstein lämnar domstolsbyggnaden på Manhattan i New York den 16 januari.
Foto: Bebeto Matthews/AP/TT
Harvey Weinstein lämnar domstolsbyggnaden på Manhattan i New York den 16 januari.

Juryn som ska döma den före detta filmmogulen Harvey Weinstein har utsetts.

Sju män och fem kvinnor ska avgöra om den 67-årige Hollywood-producenten gjort sig skyldig till bland annat grov våldtäkt.

Över 100 personer blev kallade till så kallad jurytjänst i målet, och de tolv jurymedlemmarna som nu till slut blivit utvalda har godkänts av Weinsteins advokater. Personerna ska ta ställning till anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor som Weinstein står åtalad för.

Av de fem kvinnorna i juryn är tre svarta och åklagaren Joan Illuzzi anklagar Weinsteins försvarare för att medvetet ha uteslutit vita kvinnor ur juryn.

– De eliminerar systematiskt en viss typ av människor i den här juryn, säger Illuzi.

Anledningen ska vara att vita kvinnor skulle känna större samhörighet med Weinsteins offer, som främst är just vita kvinnor. Försvarsadvokaterna nekar till beskyllningarna och hävdar att det har funnits godtagbara anledningar till varför de valde bort de flesta av de vita kvinnor som var aktuella.

Rättegångsprocessen inleddes för knappt två veckor sedan i New York och väntas pågå i ytterligare fyra till sex veckor. Om Weinstein fälls för de grövsta åtalspunkterna, som grov våldtäkt, riskerar han livstids fängelse. Han nekar till alla anklagelser och hävdar att alla sexuella kontakter har skett under samtycke.

Sedan 2017 har över 80 kvinnor anklagat filmmogulen för sexuella ofredanden som sträcker sig flera decennier tillbaka. Anklagelserna mot honom blev startskottet på metoo-rörelsen hösten 2017.

Fakta

Bakgrund: Harvey Weinstein-skandalen

Skandalen kring Weinstein briserade i början av oktober 2017 efter artiklar i New York Times och New Yorker. En rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette gick ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.

Uppgifterna om Weinsteins systematiska sexuella övergrepp satte fart på hela #metoo-rörelsen, som fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher. Weinstein, som nekar till brott, sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsammans med sin bror 2005.

The Weinstein Company har sedermera gått i konkurs.

Visa mer...