Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fixartjänst för äldre kan ryka i spartider

Byta lampor och hänga gardiner – många kommuner erbjuder gratis fixartjänster som uppskattas av många äldre.
Men tjänsten lever farligt när vissa kommuner måste spara.
Omsorg • Publicerad 9 februari 2020
Vårgardin upp – Ystads kommunala fixare Magnus Åkesson hjälper pensionären Bertil Borglund med att få gardinstången på plats.
Vårgardin upp – Ystads kommunala fixare Magnus Åkesson hjälper pensionären Bertil Borglund med att få gardinstången på plats.Foto: Johan Nilsson/TT
Pensionären Bertil Borglund brukar ta hjälp av Ystads kommunala fixare Magnus Åkesson när det är dags för gardinbyte inför och efter jul.
Pensionären Bertil Borglund brukar ta hjälp av Ystads kommunala fixare Magnus Åkesson när det är dags för gardinbyte inför och efter jul.Foto: Johan Nilsson/TT
Ystads kommunala fixare Magnus Åkesson uppmanar äldre att undvika situationer i hemarbetet om de riskerar att trilla och skada sig. "Den som går med käpp eller är i 75-årsåldern – den ska be om hjälp", säger han till TT.
Ystads kommunala fixare Magnus Åkesson uppmanar äldre att undvika situationer i hemarbetet om de riskerar att trilla och skada sig. "Den som går med käpp eller är i 75-årsåldern – den ska be om hjälp", säger han till TT.Foto: Johan Nilsson/TT

Det har blivit dags att byta julgardinen mot en vårvariant med grönskande mönster. Skiftet kräver arbete på hög höjd – något som pensionär Bertil Borglund inte längre känner sig bekväm med hemma i köket i Ystad.

– Om man skulle trilla ner så går ju lårbenshalsen, säger han när TT kommer på besök.

Annons

I stället klättrar kommunens fixare Magnus Åkesson snabbt uppför stegen för att plocka ner gardinstången.

– Den som går med käpp eller är i 75-årsåldern – den ska be om hjälp. Det är en enkel grej för mig, jag kan gå upp för stegen. Men det ska inte de, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det här är en kanontjänst, det är roligt och pensionärerna uppskattar all hjälp de kan få.

I Ystad, liksom i många andra kommuner, erbjuds seniorer samt personer med funktionsnedsättning, numera gratis fixarservice. Men på en del andra håll i landet har tjänsten dragits in.

Slut för Fixar-Hanna

Den kommunala vaktmästartjänsten, från början kallad Fixar-Malte, såg dagens ljus i Höganäs för 20 år sedan, med syfte att förebygga fallolyckor i hemmet. Sedan dess har flera tagit efter – i en enkät från TT uppger 164 av de 224 kommuner som svarat att man har fixartjänst för sina äldre invånare.

Men på vissa håll har den sparats in. 26 av de svarande kommunerna uppger att tjänsten dragits in – som exempelvis Storuman, Eksjö och Gagnef kommun.

I värmländska Forshaga togs tjänsten bort så sent som förra året.

– Den största orsaken är att tjänsten inte är lagstadgad verksamhet. Vi har svår ekonomi i små kommuner, det är den enkla förklaringen, säger vård- och omsorgschefen Marita Edlund till TT.

Längre söderut, i Skurups kommun, har man också strukit tjänsten Fixar-Hanna.

– Som en besparingsåtgärd sedan årsskiftet, säger kommunens ordförande i socialnämndsutskottet Åsa Ekblad (M) som påpekar att liknande service finns att köpa med rut-avdrag. Dessutom saknas pengar, säger hon.

Annons

– Kommunerna är otroligt hårt belastade ekonomiskt, då såg vi det som en rimlig sak att ta bort.

"Jaga upp äldre"

Hur mycket sparar Skurup då? Cirka 200 000 kronor per år, enligt Åsa Ekblad (M).

– Vi hade underskott i årets start på 50 miljoner 2019, så det går inte att undanhålla saker som man tycker är en liten summa.

Nedskärningar kan bli aktuella på flera håll. 20 av de tillfrågade kommunerna som i dag har en fixartjänst uppger för TT att den någon gång har kommit på tal för besparingar. I fem kommuner pågår diskussioner om det nu.

I skånska Svedala har politikerna däremot precis bestämt sig för att backa från sparplanerna. När det lokala pensionärsrådet fick höra talas om att Fixar-Jan, som byter allt från säkringar till sätter upp tavlor, riskerade att försvinna reagerade ordförande Björn Jönsson.

– Det är en trygghet att ringa och få hjälp, så slipper man jaga upp äldre på pallar.

TT: Har ni förståelse för att kommunen måste spara?

– Man ska ju nyttja de skattepengar man får in på bästa vis. Men ska man dra in och spara får man se till att det inte drabbar människor i välfärden.

Saknas statistik

Enligt Socialstyrelsen faller runt 70 000 svenskar, majoriteten är 65 år eller äldre, så illa varje år att de behöver läggas in på sjukhus. Fler än 1 000 personer dör. Många kommuner som svarat på TT:s enkät uppger att bakgrunden till fixartjänsten handlar om att försöka minimera just fallolyckorna bland äldre.

Men hjälper tjänsten egentligen till med det?

Annons

Troligtvis – men några exakta belägg finns inte, säger Barbara David, projektledare för kampanjen Balansera mera på Socialstyrelsen, och som bland annat informerar äldre om fallolyckor och hur de kan förebyggas.

– Vi har ingen statistik som visar effekten av fixartjänster. Men med åren blir balansen sämre och risken att falla ökar. Och vi vet att äldre personer ofta får allvarligare skador efter ett fall.

I Ystad står fixare Magnus Åkesson fortsatt beredd med sin stege. Han är populär bland seniorerna.

– De ringer hela tiden. Jag har en telefontid mellan 8 och 8.30. Sedan ringer de under hela dagen, och jag svarar.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons