Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Företag svarar om olivoljan: Tveksamma tester

Flera livsmedelsföretag har sålt olivolja med lägre kvalitet än vad flaskan anger, enligt Livsmedelsverket.
Företagen lovar nu att göra flaskan mörkare, ändra hållbarhetstiden men kritiserar samtidigt testernas pålitlighet.
Livsmedel • Publicerad 17 februari 2020
En bra olivolja ska vara ren i smaken och ha tydlig olivfruktkaraktär utan defekter som oxidation eller bismaker. Arkivbild.
En bra olivolja ska vara ren i smaken och ha tydlig olivfruktkaraktär utan defekter som oxidation eller bismaker. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Livsmedelsverket har testat enskilda flaskor olivolja som säger sig hålla kvaliteten extra virgin, eller extra ljungfru, under 2018 och 2019. De har testats för sina kemiska egenskaper och genom en europeisk smakpanel, så kallade sensoriska eller organoleptiska tester.

Av 21 testade produkter höll 17 en lägre kvalitet.

Annons

Samtliga svenska företag som står bakom oljorna säger att de tar resultaten på största allvar men menar att de har sin förklaring.

Ica: Åldrats naturligt

Matkedjan Ica fick backning på tre flaskor olivolja av det egna varumärket.

– När vi fick veta det här kontrollerade vi olivoljan längs med hela kedjan för att säkerställa att det var rätt olja vi hade köpt. Vi testade olivoljan hos vår leverantör där den tappades och där kunde vi se att det var extra virgin, säger Lena Sparring, kvalitetschef på Ica.

Förklaringen till försämringen är att oljan åldrats naturligt, temperaturen som den förvarats i har varit för hög och den angivna hållbarhetstiden för lång, enligt Sparring. 2018 var också en ovanligt varm sommar.

– Vi har gjort kemiska tester och de visar att det är extra virgin. Det är i de sensoriska testerna som görs av expertpaneler ute i Europa som det bedömts inte ha varit extra virgin. Där har vi fått olika resultat beroende på vilken panel vi skickat oljan till.

Ica gjorde 2018 sin flaska mörkare för att minska påverkan av solljus och satte snävare bäst före-datum. Tyvärr, säger Sparring, analyserade Livsmedelsverket flaskor innan förändringen slog igenom förra året.

Hon hävdar att kunder ska känna sig säkra med att en flaska olivolja från Ica i dag håller den kvaliteten som anges på etiketten.

Di Luca: Väldigt nyckfullt

Livsmedelsföretaget Di Luca & Di Luca som står bakom märket Zeta, fick klassningen bomolja på ett av sina partier. Bomolja är en ännu sämre klassning än jungfruolja.

Företagets vd Christian Di Luca säger att det är bra att branschen granskas av både EU och Livsmedelsverket eftersom "vi är väldigt ambitiösa" vad gäller olivolja.

Men smaktesterna som gjorts tycker han är otillförlitliga.

Annons

– De är bevisat väldigt nyckfulla. Skickar vi samma olja till olika laboratorier så får vi olika resultat, alltifrån högsta till lägsta. Det är olyckligt. Den kemiska analysen levererar däremot konsekvent samma resultat, vår olivolja har alltid fått godkänt.

Den kemiska analysen borde väga tyngre, enligt Di Luca. Där företaget har underkänts handlar det om de mildaste oljorna med små nyansskillnader, och nu har företaget ändrat smaken till en något skarpare variant för att klara testerna bättre och bytt till en mörkare flaska.

Axfood slår ifrån sig

Även Axfood, med varumärkena Garant och Eldorado, slår ifrån sig delar av kritiken, kritiserar testerna och kallar dem tveksamma.

"Livsmedelsverkets analyser av vår olja ger dock endast nedslag på den sensoriska delen och inte den kemiska. Analyserna visar även att oljan är äkta kallpressad och inte utblandad eller raffinerad olja", skriver Claes Salomonsson, presschef på Axfood, i ett mejl.

Axfood fick nedslag på tre av sina produkter och har nu också infört en mörkare variant på sin flaska.

Coop: Kan inte lova

För Coops del klarade en ekologisk flaska testet medan en annan olivoljeflaska fick kritik två år i rad, vilket enligt presschefen Tobias Rydergren beror på att innehållet påverkats när flaskorna stått exponerade för solljus i butiken. Oljan har hållit en hög kvalitet när den lämnat leverantören men sedan försämrats.

– Vi har höjt kraven på vår leverantör ytterligare för att de ska klara lagringen. Självklart ska det vara den kvaliteten som står på flaskan som är i innehållet.

TT: Så om jag skulle gå in hos er och testa de här produkterna i dag så skulle jag få resultatet extra virgin?

– Man kan aldrig lova någonting eftersom den kan påverkas över tid, så jag kan inte säga det till 100 procent men vi har skärpt kraven att upprätthålla kvaliteten i så stor mån som möjligt, säger Tobias Rydgren.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons