Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

G20 vill enas om skatt för Facebook och Google

Det är dags att komma överens om hur globala digitala bolag som Facebook och Google ska betala skatt utomlands.
Det anser flera G20-toppar som räknar med att det skulle dra in skatteintäkter på nästan 1 000 miljarder kronor – per år.
G20 • Publicerad 22 februari 2020

Ledande världsekonomier måste visa enighet och komma överens om ett globalt skattesystem för digitala storbolag, anser flera företrädare på G20-mötet som hålls i Riyadh i Saudiarabien under helgen.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har redan påbörjat arbetet med gemensamma regler för att få företag att betala skatt i länder där de bedriver sin verksamhet – i stället för där de registrerat sina dotterbolag. OECD vill sätta en minimigräns för skatterna, vilket hade kunnat få upp nationella skatteinkomster med runt 980 miljarder kronor per år, enligt organisationen.

"Kräver ledarskap"

Annons

Sent förra året stoppades OECD:s försök sedan Washington i sista minuten krävt ändringar. Det sågs av många som en ovilja att ta itu med en potentiellt knepig politisk fråga före valet.

Tysklands finansminister Olaf Scholz riktade sig särskilt till USA, hemland för världens största digitala bolag, och dess finansminister Steven Mnuchin under ett anförande på ett möte med G20:s finansministrar. Där förespråkade han vikten av att politiker inte skjuter upp en överenskommelse med hänvisning till valet i USA i november.

– Det här kräver ledarskap från särskilda länder, sade han, vänd mot Mnuchin.

Facebook välkomnar

Förhoppningen är att nå en överenskommelse i juli och att den sedan ska börja gälla före slutet av 2020. Mnuchin sade också att en överenskommelse bland OECD-länderna är nära.

"Tidsschemat med beslut i juli är inte realistiskt. Varken regler eller procentsatser är klara. Osäkerheten i beräkningarna är stora och kan i dagsläget bara ses som räkneövningar", säger statssekreterare Leif Jakobsson i en skriftlig kommentar till TT.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg sade tidigare i februari att han är villig att betala mer skatt i Europa och att han välkomnar en global OECD-lösning som gör avgifterna enhetliga. Jätten inom sociala medier betalar knappt någon skatt alls i europeiska länder, inklusive Sverige, trots gigantiska intäkter här.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons