1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Guidetti: "Rom byggdes inte på en dag"

Lite speltid i klubblaget, på läktaren mot Rumänien och en bänkplats mot Färöarna.
John Guidettis svåra utmaning: Att påverka situationen.

Anfallaren beskriver tillvaron i La Liga-laget Deportivo Alaves som "mycket bättre" men fortsätter sedan att skildra vardagen i Spanien med meningen:

– Rom byggdes inte på en dag, och det är fortfarande inte en bra situation.

27-årige John Guidetti redogör kring varför situationen inte är den allra bästa, och det mesta kretsar kring speltiden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Sedan landslagssamlingen i oktober – 4–0 borta mot Malta och 1–1 hemma mot Spanien – har han fått göra tre inhopp på fem ligamatcher. Vilket gör att han totalt har noterats för 21 minuter på planen.

Och det är en situation som enligt Guidetti är snudd på omöjlig att påverka.

"Ägd av en klubb"

– Många tror att vi bestämmer helt själva, med vad vi vill göra med allt. Med det är inte riktigt så det funkar. Jag är ägd av en klubb. De äger mig, de betalar min lön, de bestämmer över mig, de bestämmer var jag ska vara, hur länge jag ska vara där och vad jag ska göra när jag är där, säger han.

– Man måste vara lojal mot det kontrakt man har skrivit på, oavsett om man tycker att det var ett bra beslut eller ett dåligt beslut. Oavsett om man trivs eller inte, så har man ett arbete att förhålla sig till.

Har du pratat med klubben?

– Jag har pratat med klubben sedan jag kom dit.

Vad vill de?

– De vill inte släppa mig för mindre pengar än vad de köpte mig för, och jag är klubbens största värvning genom tiderna.

Inte förvånad över petningen

Den knappa speltiden har påverkat situationen i landslaget. I bortamötet med Rumänien – då Sverige säkrade EM-spel genom 2–0-segern i Bukarest – fick John Guidetti inte ens plats i matchtruppen utan fick se matchen från läktaren.

– I och med min situation, hur mycket jag har spelat i klubblaget och så, förstod att jag det skulle kunna hända – och det hände. Det är en del av jobbet, säger han.

Till EM-kvalavslutningen mot Färöarna på måndagskvällen – med tanke på att Albin Ekdal och Gustav Svensson inte är aktuella för spel – får han i alla fall plats på bänken.

Men om John Guidetti ska få en plats i nästa års EM-trupp krävs mer speltid i klubblaget – och då kanske ett klubbyte trots allt är ett måste.