Hanna Öberg: "Gränsar till förtal"

Skidskytte Artikeln publicerades
Hanna Öberg. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hanna Öberg. Arkivbild.

Ryska vintersportlegendaren Anfisa Reztsova antyder att Tiril Eckhoff dopar sig.

Det får många att reagera starkt.

Det var i en intervju med ryska sport.ru i förra veckan som 55-åriga Reztsova – flerfaldig OS- och VM-guldmedaljör i skidskytte och längdskidor – svingade mot Eckhoff och norskans dominans i skidskyttespåren i världscupen den här säsongen.

– Jag kan inte tro att Eckhoff plötsligt är så överlägsen. Hon utklassar konkurrenterna i fem lopp bara så där. Jag tror inte det är möjligt utan medicinsk hjälp, sade Reztsova till sajten enligt norska TV2.

Eckhoff bemötte utspelet efter söndagens jaktstart och var irriterad.

– Det är sjukt att säga något sådant, sade hon till TV2.

– Men det är ju trevligt att hon tycker att jag är i bra form. Tyvärr för henne så kan jag säga att jag är så ren som man kan vara. Hon kan komma och träna med mig och se hur det går till, fortsatte norskan.

Skidstjärnan Therese Johaug har kallat Reztsovas uttalande för "sjukt” och franske skidskyttejätten Martin Fourcade twittrade: "Förhoppningsvis blir inte alla före detta idrottare galna. Hon har blivit det...”.

Även Hanna Öberg reagerar starkt på utspelet.

– Det är på gränsen till förtal. Att säga att man behöver medicinsk hjälp för att prestera på hennes nivå, det tycker jag är... nej, det är skrämmande att en gammal stjärna säger så, säger 24-åringen till SVT.

– Jag skulle säga att jag tävlar i en ren idrott. Det är inte bra att säga så om man är en förebild för så många unga.