Norsk trippel – Anderssons plan snöade bort

Skidor Artikeln publicerades
Sveriges Ebba Andersson gick i mål på en fjärdeplats i damernas 10 km jaktstart i Östersund. I förgrunden söndagens segrare Therese Johaug.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sveriges Ebba Andersson gick i mål på en fjärdeplats i damernas 10 km jaktstart i Östersund. I förgrunden söndagens segrare Therese Johaug.

Ny överlägsen seger för Therese Johaug. Ny norsk trippel.

Ebba Anderssons plan för att nå pallen i söndagens jaktstart? Den snöade bort.

Ebba Andersson blev, precis som i lördagens fristilslopp i Ski Tour, bästa svenska som fyra bakom den norska trion. Att Therese Johaug skulle tappa sitt försprång på 46 sekunder var det ingen som trodde, men kampen om pallplatserna fortsatte ända fram till upploppet.

Det blev en spurt mellan Andersson, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg, och svenskan var den som fick ge sig. Åtta hundradelar saknades till slut för en pallplats.

– Jag saknade kraft på upploppet för att orka hålla tryck och teknik hela vägen, säger Ebba Andersson.

Svårt att dra ifrån

Hon inledde jaktstarten med att snabbt hinna upp de båda norskornas försprång på några sekunder. Därefter hade hon en idé om hur hon skulle knäcka Weng och Østberg, men den falnade i takt med det allt ymnigare snöfallet.

– Jag hade tänkt försöka hålla en hög fart, men jag insåg att det inte var lätt att skapa stora avstånd i dag. Så på det andra varvet fick jag försöka lägga mig bakom och spara krafter inför avslutningen i stället.

Söndagens bästa svenska insats stod Frida Karlsson för. 20-åringen körde upp sig från 19:e till 13:e plats och hade den näst snabbaste åktiden av alla, slagen av slovenskan Annamarija Lampic, men före självaste Johaug.

– Det är klart att det är ett fint kvitto, men samtidigt vet jag att det är tyngre att ligga först i spåret, så man ska inte dra för stora växlar av det. Det viktigaste var att jag hade en bra känsla, säger Frida Karlsson.

Starkt av Ribom

Någon "riktig" andraplats känns det ändå inte som, säger Karlsson.

– På ett sätt handlar det om att åka så fort man kan från a till b, oavsett yttre förutsättningar. Så från start till mål är jag andra snabbast. Men det är klart att de yttre faktorerna kanske inte var helt rättvisa i dag heller.

Emma Ribom gjorde på nytt ett bra lopp och blev näst bästa svenska på en niondeplats. Det var 22-åringens första topp tio-placering i ett distanslopp i världscupen.

– En häftig start (på touren). Det är min första topp tio-placering på distans i karriären. Det var ett stort steg för mig. Det betyder mycket, jag ska verkligen ta med mig den här känslan, säger Ribom.

Fakta

Fakta: Ski Tour, ställning

Damer, efter två av sex etapper:

1) Therese Johaug, Norge.

2) Heidi Weng, Norge, +57.

3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, +57.

4) Ebba Andersson, +58.

5) Annamarija Lampic, Slovenien, +1.38

...

Sv plac: 11) Emma Ribom, +1.43, 12) Frida Karlsson, +1.44 (kör inte vidare), 15) Charlotte Kalla, +1.49, 17) Linn Svahn, +2.11, 21) Anna Dyvik, +2.14, 29) Jonna Sundling, +2.30, 31) Linn Sömskar, +2.32, 43) Moa Molander Kristiansen, +2.56, 57) Evelina Settlin, +4.42.

 

Herrar, efter två av sex etapper:

1) Pål Golberg, Norge.

2) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +1.

3) Martin Löwström Nyenget, Norge, +2.

4) Sjur Røthe, Norge, +3.

5) Hans Christer Holund, Norge, +8.

...

Sv plac: 19) Jens Burman, +1.33, 27) Daniel Richardsson, +2.17, 37) Johan Häggström, +3.14, 38) Viktor Thorn, +3.18, 40) Karl-Johan Westberg, +3.23, 48) Marcus Ruus, +4.08, 51) Filip Danielsson, +4.26, 63) Martin Bergström, +5.15, 74) Teodor Peterson, +7.13.

Visa mer...