Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karlsson: Man vet inte om tävlingarna blir av

Världscupen i skidor har än så länge inte påverkats av coronavirusets spridning.
Men det svenska landslaget följer utvecklingen noggrant – och utesluter inte att även längdåkningen kan få evenemang inställda inom en snar framtid.
Skidor • Publicerad 28 februari 2020
"Först när folk säger till mig att jag borde oroa mig, då kommer jag börja göra det", säger Frida Karlsson om coronaviruset. Arkivbild.
"Först när folk säger till mig att jag borde oroa mig, då kommer jag börja göra det", säger Frida Karlsson om coronaviruset. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen

Trots att flera internationella mästerskap och idrottsevenemang ställts in till följd av coronaviruset världen över är det svenska skidlandslagets och internationella skidförbundets (Fis) rutiner alltjämt orubbade.

– Generellt så avvaktar vi i nuläget och förhåller oss till de allmänna rekommendationerna, säger Magnus Oscarsson och fortsätter:

Annons

– Vi vidtar normala försiktighetsåtgärder under våra resor för att undvika infektioner. Det gäller handhygien, det vanliga när man är på flygplatser, flygplan, ätstationer... Man ska undvika handskakningar och stora folksamlingar, och så vidare.

Han tillägger att han har regelbunden kontakt med smittskyddsläkare, håller sig uppdaterad och följer utvecklingen.

"Ingenting är givet"

Av världscupen i skidor återstår, förutom helgens tävlingar i finländska Lahtis, anhalter i norska Drammen och Oslo innan säsongen avslutas i kanadensiska Quebec och Canmore.

TT: Hur sannolikt är det att coronaviruset får konsekvenser även för världscupen?

– Det är inte orimligt, i och med att det är så många som reser, säger Oscarsson.

Givetvis har coronaviruset blivit ett samtalsämne även bland de svenska landslagsåkarna, men någon större oro känner inte Frida Karlsson av än så länge.

– Jag litar på att vi inte kommer göra något som ska utsätta oss för risker. Jag känner att jag inte har jättebra koll, men det är klart man följer det. Vi är ju ändå ett lag som tvingas resa ganska mycket, säger 20-åringen som är tillbaka i spåret till världscuptävlingarna i Lahtis.

Karlsson utesluter inte att någon av de återstående världscupresorna kan komma att ställas in.

– Ingenting är givet. Man kanske är lite extra uppmärksam, för man vet ju inte om det blir av, allting. Vi ska ju ändå åka till Kanada på en lång resa. Men det där kommer nog ledningen få styra upp.

"Då kommer jag oroa mig"

TT: Du känner ingen oro?

Annons

– Nej, när folk först säger till mig att jag borde oroa mig, då kommer jag börja göra det, säger Frida Karlsson.

Totalt har cirka 2 800 människor dött och över 83 000 smittats sedan coronavirusets utbrott i den kinesiska staden Wuhan i slutet på förra året.

Magnus Oscarsson understryker dock att ingen av de svenska åkarna tillhör de värsta riskgrupperna.

– Det är väl som med andra influensavirus, att det finns en risk – men störst risk är det för de som är gamla och sjuka. Inte för friska, starka och unga elitidrottare. Däremot vill väl ingen bli smittad och sänkt av en ordentlig infektion. Men ser man till risk för livet så är det inte mest farligt för de här individerna.

Landslagsläkaren tillägger avslutningsvis:

– Jag hoppas det blir lugnt framöver så vi får åka på våra tävlingar.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons