unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Karlsson: "Tråkigt att inte få köra"

Ski Tour 2020 startar i helgen och innehåller något så ovanligt som ett jämställt distanslopp.
Frida Karlsson är eld och lågor över konceptet – och lika besviken över att hon stoppas från den nästan fyra mil långa etappen.
Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför starten av Ski Tour 2020.
Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför starten av Ski Tour 2020.
Foto: Anders Wiklund/TT

Diskussionen om längddamerna ska köra lika långa sträckor som herrarna har bubblat länge. Förslag har lyfts, som att norska Holmenkollen ska arrangera en femmil också för damer, men det är fortfarande tunnsått med faktiska försök.

På torsdag kommer ett, när Ski Tour 2020:s fjärde etapp går mellan svenska Storlien och norska Meråker. Samma 38-kilometerssträcka körs av både damer och herrar.

– Det är fantastiskt roligt. Att få köra lika långt som herrarna och att få köra 38 kilometer, det hade varit riktigt kul att köra. Jag tror att de kommer att få det kul, säger Frida Karlsson.

Vill helst köra

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Mot sin vilja tvingas hon följa loppet från sidan. Karlsson gjorde comeback förra helgen efter lång frånvaro på grund av hälsoskäl, men landslagsledningen tycker inte att hon är redo för en hel tour.

– Det är klart att jag vill köra hela touren, när jag väl har kommit i gång så vill jag vara tillbaka helt och tävla så mycket som möjligt. Men det är kanske bra att det finns folk runtomkring en som tänker steget längre, säger Karlsson.

När det gäller frågan om damernas distanser är åkarna splittrade, säger Niklas Jonsson, tidigare landslagsåkare och numera Sveriges representant i Internationella skidförbundets längdkommitté. En del vill ha längre etapper, medan andra snarare vill återinföra distansen 5 kilometer, som togs bort från damernas program för ett par säsonger sedan, säger han.

– Åsikterna är väldigt delade. När man tog bort "femman" så var det många som tyckte att vi borde ha kvar den, så det är inte så att alla tycker exakt likadant, säger Niklas Jonsson.

Landslaget delat

Att åsikterna går isär märks också i det svenska laget. Herråkare som Calle Halfvarsson och Jens Burman har sagt att det är konstigt att damerna kör kortare distanser, samtidigt som Sveriges just nu bästa distansåkare på damsidan, Ebba Andersson, är mer konservativ. Hon drömmer inte om en femmil.

– Jag tycker att det känns jättekul att få köra ett sådant lopp i världscupen, för det är något nytt för mig. Men jag är fortfarande av samma åsikt. Om man har en tremil eller som nu 38 kilometer så är det tillräckligt långt, säger Andersson.

Niklas Jonsson lyfter också, lite motvilligt ska sägas, en alternativ infallsvinkel till ämnet. Varför, frågar han sig, diskuterar man alltid om damerna ska köra längre sträckor?

– Jag vill betona att jag inte vill korta herrdistanserna. Men det är intressant att det alltid pratas om att damernas distanser ska förlängas, när man också skulle kunna korta herrarnas. Det är inte alla länder som jobbar lika jämställt som vi gör i Norden, och om vi gör damernas tävlingar väldigt mycket längre så kanske vissa länder inte sänder några damer alls, säger Jonsson.

Läs mer

Stoppades med kniv i bilen

Ronneby

Stoppades med kniv i bilen

Bilist misstänks för brott.

Protestlista: De kräver att Pågatågen kör igen

Sölvesborg

Protestlista: De kräver att Pågatågen kör igen

”Det är för trångt på tågen. Halvtimmestrafik behövs. Nu!”

”Det är glädjande att allt fler Blekingebor prioriterar att ta hand om sina hem”

Nyheter

”Det är glädjande att allt fler Blekingebor prioriterar att ta hand om sina hem”

Renoveringsviljan fortsätter att öka i Blekinge

Wilma lever för sina katter och samtalen med den enda läkaren som hon har förtroende för.

Psykisk ohälsa

Wilma har bestämt sig för att dö

Psykiatrin har inte kunnat hjälpa Wilma. Nu har hon slutat att äta.

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Nyheter

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Här är den senaste statistiken