Kommuner backar – inga gratisblöjor

Samhälle Artikeln publicerades
Ska kommunerna bjuda förskolebarnen på blöjor – eller ej? Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/ TT
Ska kommunerna bjuda förskolebarnen på blöjor – eller ej? Arkivbild.

Trelleborg backar, liksom Växjö, Karlshamn och Uppsala. Föräldrarna får tillsvidare ta med egna blöjor till sina barn. En snabbupphandling av blöjor startades i Trelleborgs kommun – men nu har man vänt, rapporterar .

– Detta innebär att vårdnadshavarna även i fortsättningen kommer att behöva ta med blöjor till förskolan, säger Ulrica Falck, utbildningschef för förskolan i Trelleborg, till tidningen.

Frågan om gratisblöjorna har sin grund i en tvist mellan Värmdö kommun och en privat förskola som avgjordes i kammarrätten i höstas. Rätten ansåg att förskolan inte hade rätt att ta ut avgift från föräldrarna för blöjor, utöver maxtaxan för barnomsorgen. Sedan Högsta förvaltningsdomstolen strax före jul beslutat att inte ta upp fallet vann kammarrättens dom laga kraft. Många tolkade det som att alla kommuner som tillämpar maxtaxa måste bekosta blöjor, men Sveriges kommuner och regioner (SKR) håller inte med.

Gratisblöjor i förskolan skulle ha inneburit flera miljoner i kostnadsökningar för landets kommuner, men efter rekommendation av SKR börjar kommunerna svänga.

Malmö stads hemsida rekommenderas föräldrar fortfarande att ta med blöjor till förskolan. I Uppsala är budskapet likadant, rapporterar Aftonbladet. , liksom i Karlshamn, enligt BLT.

Inte heller i Växjö är det tal om gratisblöjor.

– Som jag ser är det horribelt om detta skulle börja gälla för då finns det inga gränser för vad som ska ingå. Är det nappar nästa gång – eller utekläder? Vi behöver alla skattepengar vi har i kommunen till välfärden, säger Växjös kommunalråd Anna Tenje till Smålandsposten.

Fakta

Fakta: Här är blöjorna gratis

Det finns inga regler för vad som måste ingå i maxtaxan för förskoleavgiften, enligt Skolverket.

Därför har många kommuner gjort olika bedömningar när det kommer till blöjor, visar en enkät som TT förra året skickade ut till alla kommuner i landet.

Av dem som svarade meddelade 156 kommuner att de inte tillhandahåller blöjor på kommunala förskolor. Endast 18 kommuner svarade att blöjor redan erbjuds gratis på förskolan. De kommunerna är Karlstad, Gullspång, Lidköping, Salem, Karlsborg, Nacka, Huddinge, Grums, Boden, Härnösand, Norrtälje, Lindesberg, Norrköping, Lidingö, Nynäshamn, Falköping, Nykvarn och Stockholm.

I december meddelade Upplands Väsby kommun att blöjor ingår i maxtaxan från 1 mars i år. Det är oklart om fler kommuner har ändrat praxis efter domen i kammarrätten.

Visa mer...