1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kylig stämning på stillahavsmöte

Australiens premiärminister verkar få ett svalt mottagande på veckans stillahavstoppmöte Pacific Islands Forum (PIF) i öriket Tuvalu. Många är kritiska till Scott Morrisons miljöpolitik.
Årets PIF-möte arrangeras av Tuvalu. Arkivbild på rikets huvudö Funafuti.
Foto: Alastair Grant/AP/TT

Morrison är mån om att hålla små önationer, som samarbetar mer och mer med Kina, i Australiens inflytandesfär. Men hans löfte om en halv miljard australiska dollar (3,2 miljarder kronor) för att bekämpa klimatförändringarna imponerar inte.

Exempelvis Fiji och värdnationen Tuvalu invänder att så länge Australien fortsätter att satsa på förorenande kolproduktion och kolkraft räddar inte sådana biståndspengar deras sjunkande öar. På flera håll har stigande havsnivåer och vildare väder redan tvingat invånare att permanent evakuera delar av öar.

Större inflytande

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Även Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, en skarp kritiker av mindre ambitiös miljöpolitik i länder som Australien, deltar i toppmötet.

Med lån, investeringar och samarbeten utövar Kina ett allt större inflytande i regionen. I bakgrunden finns en dragkamp både om naturresurser i området, och om synen på Taiwan, som ju ser sig som självständigt medan Pekingregimen tycker att ön ska ingå i Kina.

Kina är ökänt för sin förorenande energiframställning, men får ändå lovord av flera stillahavs-nationer för att åtminstone satsa inför framtiden, med bland annat många sol-, vind- och vattenkraftsprojekt.

I blåsväder

Å andra sidan hamnade Kina i rejält blåsväder på förra årets PIF. Sedan landets delegationsledare Du Qiwen tvingats vänta på att tala rapporteras han demonstrativt ha marscherat rummet runt för att visa hur arg han var, och sedan stormat ut.

– Är han galen? sade värdnationen Naurus president Baron Waqa efter händelsen.

Kina är inte medlem i PIF, men är – liksom andra stormakter som USA, EU och Indien – så kallad dialogpartner till organisationen.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin deltog i ett PIF-möte för tre år sedan.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.