1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Man gripen för att ha hållit familj inlåst

En man har gripits och misstänks för brott sedan en familj med sex personer hittades undangömda i en källare på en gård i Nederländerna.
Mannen misstänks ha hållit gruppen inspärrad.
En man förhörs efter att en familj hittats undangömd på en gård i Nederländerna. Arkivbild.
Foto: RTL Netherlands/AP/TT

Den 58-årige österrikiske mannen har betalat hyran för den gård nära Ruinerwold i provinsen Drenthe i Nederländerna där sex personer – en man och hans fem vuxna barn i åldrarna 18 till 25 – hittades, till synes undangömda.

Enligt uppgifter i nederländska medier har familjen levt där isolerade i nio års tid "i väntan på jordens undergång". Den 58-årige mannen, som inte är samme man som pappan i familjen, togs först in på förhör och greps senare. Han misstänks ha hållit de sex personerna inspärrade mot deras vilja och vållat dem skada, meddelar nederländska åklagare.

Flydde till bar

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

De fem syskonen och mannen som de sagt är deras sjukliga pappa befann sig i ett "litet utrymme i huset som kunde låsas", uppger polisen. De hittades efter att en man som tros vara 25 år och äldst av syskonen rymde.

Hela saken började nystas upp när 25-åringen klev in på en bar i byn i söndags kväll, rapporterar den lokala tv-kanalen RTV Drenthe. Barägaren berättade att den "tilltufsade" mannen kom in, uppträdde förvirrat och berättade för dem att han flytt efter att inte ha varit utomhus på nio år.

Polisen larmades och när gårdshuset undersöktes fann man en trappa som doldes bakom ett skåp, som ledde ned till källarutrymmet där mannens familjemedlemmar höll hus.

Plötsligt aktiv på nätet

Den 25-årige mannen har ett Facebookkonto där han i juni i år gjorde sin första uppdatering på nio år – bland annat en uppdatering om att han fått ett nytt jobb på ett företag som kan kopplas till den 58-årige misstänkte mannen, rapporterar den nederländska tidningen De Telegraaf.

Barnens mor uppges ha avlidit innan familjen flyttade till gården 2010. Ingen av familjemedlemmarna är registrerade som boende i området och grannar berättar att de trott att en ensam man bodde där.