Succédebut för Kovacs: "Otroligt skönt"

Det började som en mardröm – men slutade med succé.
Robin Kovacs gjorde två assist och låg bakom vändningen då Örebro vann över hans gamla klubb Luleå med 3–2.
Ishockey • Publicerad 23 januari 2020
Robin Kovacs fick fira sedan en mardrömsstart slutat med succédebut i Örebro.
Robin Kovacs fick fira sedan en mardrömsstart slutat med succédebut i Örebro.Foto: Pavel Koubek / TT

För en vecka sedan blev Kovacs uppmärksammade och turbulenta övergång klar när Luleås bäste poänggörare skrev på för toppkonkurrenten Örebro för resten av säsongen och ytterligare tre år.

Och nu erkänner han att den senaste veckan har varit tuff för honom.

– Det har varit en konstant stress med flytten och alltihop. Jag fick köra hit och sen skulle jag komma i ordning och komma till ett nytt lag. Ja, det har varit tuffa dagar, absolut, säger han.

Men den känslofyllda debuten i Örebrotröjan slutade med att poängkungen var med och besegrade sin gamla klubb hemma i en fullsatt och kokande Behrn arena.

– De har tagit emot mig väldigt bra hela gruppen. De har stöttat och hjälp mig hela dagen, de visste att det skulle bli en ganska tuff match för mig med mycket känslor, säger han.

Mardrömsstart

Robin Kovacs bildade det som var uppsatt som Örebros förstakedjan med Joonas Rask och Ludvig Rensfeldt. Lineupen var mäktig för Kovacs som presenterades som sista spelare.

Men sen väntade en mardrömsstart för nyförvärvet som var inne på båda målen som bröderna Emanuelsson gjorde i första perioden.

Redan efter 27 sekunder smällde Luleås Petter Emanuelsson in första målet.

Och efter exakt elva minuter slog Kovacs en chanspassning rakt i gapet på gästernas Juhani Tyrväinen och till sist hamnade pucken hos Einar Emanuelsson som ökade på gästernas ledning.

"Otroligt skönt"

Det blev sedan rejält känsloladdat i mittenperioden. Efter drygt halva matchen trodde många att Örebro hade reducerat efter rena klapp-klapp-spelet. Men målet blev bortdömt på grund av målvaktsinterference. Och i slutet av perioden åkte Örebrobacken Aaron Irving på matchstraff efter en huvudtackling mot Jonas Berglund.

– Inför tredje sa vi att vi skulle ha tålamod, och att vi kommer få våra lägen. Och det fick vi ju och hängde också dit puckarna. Otroligt skönt att vi kunde vända den här matchen, säger han.

Och det var inte minst Robin Kovacs själv som låga bakom den mäktiga vändningen.

Efter fem minuter hittade Örebroveteranen Marcus Weinstock en lucka bakom storspelande Joel Lassinantti. Och ett par minuter senare presenterade Robin Kovacs sig med en fin passning tvärsöver isen till Shane Harper som tryckte in kvitteringen i öppet mål.

– Fick ganska bra yta i powerplay. Sen såg jag Harper på bortre och försökte få över den och det var skönt att den gick förbi.

Fem minuter före slutet tryckte frie Ryan Stoa in slutresultatet 3-2 med ett mäktig skott i slottet - assisterad av Mathias Bromé och Robin Kovacs.

På lördag ställs nya tabelltvåan Örebro borta mot Djurgården – en klubb som Robin Kovacs med ett förflutet i AIK haft sina duster med.