1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Enormt tryck" väntar Kriminalvårdens nya gd

Kriminalvårdens nye generaldirektör Martin Holmgren tillträder i en turbulent kriminalpolitisk tid.
Störst utmaning blir att hantera ett "enormt tryck" på landets anstalter.
Martin Holmgren (till höger) presenteras som ny generaldirektör för Kriminalvården av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: Erik Simander/TT
Den största utmaningen blir det enorma tryck som råder på anstalten och häkten, enligt Martin Holmgren. Vem som tar över som generaldirektör för Domstolsverket är inte känt.
Foto: Erik Simander/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Martin Holmgren är jurist i botten och har sedan 2014 varit generaldirektör för Domstolsverket. Dessförinnan var han lagman i Nacka tingsrätt.

– Jag är väldigt glad att ha fått regeringens förtroende i en tid då myndigheten står inför många besvärliga frågor, både på kort och lång sikt, säger Martin Holmgren på en pressträff i Rosenbad med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Våningssängar på Kumla

Ministern säger att han ville ha en erfaren myndighetschef med gott ledarskap. Svenska domstolar utdömer fler fängelseår för brott som mord än tidigare, vilket enligt Johansson är en följd av straffskärpningar och ökade polisiära resurser. Det har lett till smockfulla anstalter och häkten.

– Det har fått en stor effekt på Kriminalvården. Från en situation då vi hade ganska många lediga platser så har vi i närmast full beläggning eller överfull beläggning på båda områdena. Vi får sätta in våningssängar på Kumla, säger Morgan Johansson.

Martin Holmgren konstaterar att detta blir den svåraste frågan för honom som ny Kriminalvårdschef.

– Utmaningen är hur man i dag och framöver ska klara det enorma tryck som är på anstalter. Hur ska vi klara av att hålla platser samtidigt som det bedrivs en meningsfull verksamhet för de frihetsberövade och intagna och säkerheten upprätthålls för personalen?

Myndigheten har ökat sin personal de senaste åren och är nu 12 000 anställda.

Fler häkten och anstalter

Just nu pågår arbetet med den årliga budgeten och hur mycket pengar myndigheten ska äska av regeringen. På pressträffen kom inte några nya besked om ytterligare medel men justitieministern tog upp att 1,8 miljarder kronor satsas på Kriminalvården under 2019–2022. Fler häkten och anstalter planeras bland annat.

Holmgren tillträder som han själv konstaterar i en tid då kriminalpolitiska reformer avlöser varandra och ger myndigheten nya förutsättningar. Så sent som i torsdags kom regeringen med ett förslag om ungdomsövervakning som straff, vilket går under Kriminalvården ansvar.

– Det är allmänt straffrättsliga reformer och som typiskt sett ger mer fängelsetid, konstaterar Holmgren och kallar sitt uppdrag både stort och komplext.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.