Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nya AF-chefen vill att regeringen bestämmer sig

Maria Mindhammar får det tuffa uppdraget att genomföra Arbetsförmedlingens (AF) kritiserade reform.
Arbetsmarknad • Publicerad 5 december 2019
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar Maria Mindhammar som utnämnts till ny generaldirektören för Arbetsförmedlingen.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar Maria Mindhammar som utnämnts till ny generaldirektören för Arbetsförmedlingen.Foto: Christine Olsson/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar Maria Mindhammar (t v) som utnämnts till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar Maria Mindhammar (t v) som utnämnts till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.Foto: Christine Olsson/TT

Maria Mindhammar, sedan 2017 överdirektör på myndigheten, tillträder omedelbart som ny generaldirektör efter avgående Mikael Sjöberg.

Hon kommer att leda reformeringen av myndigheten, vars syfte är att en stor del av dagens verksamhet ska utföras av privata aktörer. Det sägs i regeringens överenskommelse med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna att AF ska reformeras i grunden.

Annons

Den nya GD:n väntar på att regeringen ska sätta ner foten om hur reformen ska se ut mer konkret.

– Vi kommer att göra vårt allra bästa för att det här ska bli så bra som möjligt, när regeringen väl har bestämt sig om reformeringen, säger Mindhammar.

Svårt jobb?

TT: Är det inte svårt att ta jobbet som generaldirektör om man inte vet vad det är man ska genomföra?

– Vi behöver inom en snar framtid tydliggöra Arbetsförmedlingens roll och uppdrag, säger hon, men anser ändå att en del besked har getts.

– Men jag håller med om att det är svårt när man inte riktigt vet vad man ska bygga mot, även om vi till stora delar vet det.

Mindhammar räknar med att regeringen och samarbetspartierna ska ha bestämt sig till våren om vad de vill. Hon understryker att myndigheten gör allt den kan för att förbereda sig.

Under tiden satsar hon på att få till arbetsro och framtidstro för personalen och myndigheten, där hon beskriver läget som exceptionellt och ansträngt. Omkring 3 000 anställda beräknas sluta i år, antingen för att de har sagts upp eller har sagt upp sig själva för andra jobb. Arbetsro är viktigt för att klara vad som väntar i omgörningen.

– Vi har inte råd att misslyckas. Alldeles för mycket står på spel.

AF har 360 000 inskrivna som arbetslösa, varav 75 procent står långt i från arbetsmarknaden. Kommuner har larmat om att de lämnas i sticket när AF lägger ned kontor.

Kontor stängs

AF håller på med en kraftig och snabb nedskärning av antalet kontor runt om i landet, vilket varit beslutat sedan tidigare. Det är inte kopplat till reformen, men det har lett till kritik från flera håll.

Annons

– En del kritik är berättigad. Vi har förbättringspotential, säger Mindhammar.

Maria Mindhammar har varit överdirektör på AF sedan 2017 och suttit med i myndighetens ledningsgrupp och har därmed en stor del av ansvaret för hur omorganisationen hittills skötts.

När det gäller den stora nedskärningen av antalet AF-kontor, hävdar hon att kontorsstrukturen kanske behöver justeras något, när man nu får veta hur den slagit på olika håll i landet.

– Om detta får vi återkomma.

Svarar inte

Regeringen ska i sitt regleringsbrev till AF betona att den lokala närvaron måste stärkas.

Enligt Mindhammar kan den lokala närvaron stärkas även på andra sätt än att lägga ned färre kontor. Till exempel genom att "accelerera" samarbetet med statens servicekontor, genom att AF-personal kan sitta hos kommunen, eller genom att ha kontakt med arbetssökande på distans. Hon understryker att det är viktigt att behålla kunskapen om den lokala arbetsmarknaden.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) svarar inte på frågan om hur många nedläggningshotade kontor som kan bli kvar utan hänvisar till regeringens regleringsbrev som kommer den 18 december.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons