Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Inget skärpt hot efter IS-kvinnans återkomst

En terrormisstänkt kvinna som återvänt till Norge från Syrien greps direkt när planet landade i Oslo.
Kvinnan och hennes två barn hämtades hem efter beslut på högsta politiska nivå, och fallet har utlöst en norsk regeringskris.
Norge • Publicerad 18 januari 2020
PST:s chef Hans Sverre Sjøvold håller presskonferens om gripandet av kvinnan.
PST:s chef Hans Sverre Sjøvold håller presskonferens om gripandet av kvinnan.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Den terrormisstänkta norska kvinnan och hennes två barn landade på Gardermoen.
Den terrormisstänkta norska kvinnan och hennes två barn landade på Gardermoen.Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Den 29-åriga norsk-pakistanska kvinnan och hennes två barn landade sent på fredagen på Oslos flygplats Gardermoen. Kvinnan misstänks ha varit ansluten till bland annat IS och greps direkt.

De norska regeringspartierna beslutade tidigare i veckan att bistå med hemresan för kvinnan och hennes två barn, fem och tre år gamla, av humanitära skäl. Det motiverades med att ett av barnen är sjukt. De båda vårdas under lördagen på sjukhus och kommer att tas omhand av sociala myndigheter.

Regeringskris

Annons

Kvinnan reste till ett IS-kontrollerat område i Syrien 2013 och gifte sig med en man som stred för rörelsen. Hon har tidigare hävdat att hon inte reste till Syrien frivilligt och att hon i flera år har försökt lämna landet. Hon anklagas av PST, den norska säkerhetspolisen, för samröre med terrororganisationerna al-Nusrafronten och IS.

– Det blir en häktningsförhandling på måndag, och vi ska förhöra kvinnan så snart som möjligt, säger PST:s chef Hans Sverre Sjøvold under en presskonferens.

Han säger också att kvinnans hemkomst inte innebär att hotbilden mot Norge ökar.

– Det är dock en svår bedömning. Det är flera som sitter i fängelse, flera som släpps och flera som återvänder. Vi gör hela tiden löpande bedömningar.

Beslutet att hämta hem kvinnan och hennes barn har redan lett till en regeringskris i Norge. Det har väckt stark kritik inom Fremskrittspartiet (FRP), som hotar med att lämna regeringen. På måndag ska ett möte hållas mellan statsminister Erna Solberg (Høyre) och FRP:s partiledare, finansminister Siv Jensen, för att diskutera en kravlista som FRP lagt fram för att stanna i regeringen.

Svenskar i Syrien

Även Sverige tampas med hur svenska kvinnor och barn som befinner sig i Syrien ska hanteras.

Ett okänt antal barn med svensk anknytning finns i fånglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Utrikesminister Ann Linde sade i december att det troligtvis rörde sig om färre än 50 barn, och att "mindre än en handfull" av dessa är föräldralösa. Tanken var att flera av de föräldralösa barnen skulle hämtas hem av representanter för Sverige i slutet av december, men barnen gömdes av släktingar och operationen fick avbrytas.

I december kom också uppgifter till SVT om att en grupp svenska kvinnor, som i november flydde från al-Hol, gripits av Syriens armé och fängslats utanför Damaskus.

UD vill inte närmare kommentera om Sverige haft något närmare samarbete med Norge när det gäller den norska kvinnan och hennes två barn.

"Vi står i ständig kontakt med våra grannländer gällande dessa frågor. Vi kommenterar inte innehållet i våra kontakter", skriver UD:s kommunikationsenhet i en kommentar till TT.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons