1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Olsen: "De här matcherna du vill spela"

Robin Olsen har inget emot hårt arbete och mår gott om han hålls ordentligt sysselsatt.
Men det får inte se ut som i slutet på Santiago Bernabéu i juni.
Robin Olsen gillar de stora matcherna. En sådan är den mot Spanien i EM-kvalet på Friends arena.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gärna en repriserad kollektiv försvarsinsats över hela planen som den under den första timman i somras.

Men förläng den med en halvtimma.

Då kan landslaget stå där på Friends arena sent på tisdagskvällen med samma känslor som efter VM-kvalen mot Nederländerna och Frankrike, playoff-klassikern mot Italien och Nations League-mötet med Ryssland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi spelade väldigt bra första 60-65 minuterna i Madrid. Problemet var att vi inte kom till så många chanser. Vi har inte jättemånga anfall. Det är något vi har tittat på och ska försöka göra bättre, säger Robin Olsen.

0–3-förlusten i juni sved rejält. Olsen vill inte rangordna men han ser Spanien som den kanske svåraste motståndaren av alla han ställts mot.

– Det kan vara det. De är väldigt bolltrygga och de kan, känns det som, hålla bollen hur länge som helst. Det gäller för oss att sätta en bra press med hela laget.

Starka hemma

Men borta på Santiago Bernabéu är en sak, hemma på Friends arena ska vara en annan. Under Janne Anderssons tid som förbundskapten har landslaget bara förlorat en tävlingsmatch på nationalarenan – mot Turkiet i Nations League förra hösten.

Olsens entré som förstemålvakt sammanföll med Andersson ankomst. Hans analys över styrkan på hemmaplan:

– Vi känner oss trygga här. Det är de här matcherna du vill spela, du vill möta de bästa... Jag vet inte varför vi har varit så bra mot de stora nationerna, men jag tror att det är så motiverande att spela de här matcherna. Många av oss har varit med i de stora matcherna, fått bra resultat och det är klart att det är något du bär med dig.

– Även de som inte var med i de matcherna vet att det är möjligt, men vi måste upp på en väldigt hög nivå för att klara av det.

Viktigt med stödet

Publikstödet från ett fullsatt Friends arena ska heller inte underskattas i sammanhanget.

– Det betyder jättemycket att ha det stödet i ryggen och det är fördel för oss. Du får en extra push av publiken.

Joshua Kings sena 1–1-kvittering för Norge på straff mot Spanien på Ullevål i lördags spetsade ytterligare till kampen om andraplatsen i gruppen.

Men Olsen tycker inte att det ökat pressen på landslaget.

– Vi ska möta Rumänien också. Nu tar vi den är matchen mot Spanien och försöker få ett bra resultat och sedan får vi se hur tabelläget ser ut efter den här samlingen, säger Olsen.

Inga problem med vikarier

Avstängningar och skador har tvingat fram flera olika mittbackskonstellationer hittills under EM-kvalet. Nu verkar det som om Victor Nilsson Lindelöf kommer tillbaka och spelar med Andreas Granqvist, men Olsen tycker inte att hans jobb har lidit av det frekventa utnyttjandet av vikarier.

– "Ponne" (Pontus Jansson) och "Fille" (Filip Helander) har jag spelat med tidigare i Malmö. När jag spelar med dem känner jag en väldigt stor trygghet. Nu hade vi en ny mittback (Marcus Danielson) mot Malta och det gick jättebra det också.

– Alla som har kommit in har gjort det jättebra och det känns tryggt, säger Olsen.