Nya löften bäddar för von der Leyen

EU Artikeln publicerades
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen föreslås bli ny ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.

EU-politikernas sommarlov står på spel när EU-parlamentet ska rösta om Ursula von der Leyen som ny bas i Bryssel.

Nya löften från tyskan bäddar för ett ja i omröstningen i Strasbourg.

Ovissheten har annars varit stor inför tisdagens debatt och omröstning.

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen kan fortfarande i princip bara räkna in rösterna från den egna partigruppen – kristdemokratiskt konservativa EPP, med svenska M och KD – som givna i jakten på en majoritet.

Såväl socialdemokratiska S&D som liberala RE har krävt svar och besked på allehanda frågor för att klartecken ska kunna ges.

– Vi ställde krav på klimatpolitiken. Vi ställde krav på sysselsättningspolitiken. Vi ställde krav på mer jämlikhet och jämställdhet, sade svenska ledamoten Heléne Fritzon (S) efter att ha träffat von der Leyen i onsdags.

Klimat och asyl

Några av svaren har kommit brevledes och tyder på att von der Leyen siktar på att få S&D och RE att göra tummen upp.

Bland annat uppges tyskan nu gå med på att jobba för sänkta koldioxidutsläpp med 55 procent till 2030, i stället för 50 procent som hon lovade i förra veckan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Ursula von der Leyen säger sig även stödja tanken på en minimilön för alla, "full flexibilitet" inom EU:s budgetregler och en årlig genomgång av rättsstatsläget i medlemsländerna. Enligt von der Leyen behövs också en "ny inställning för att dela bördorna" i EU:s asylpolitik.

Dessutom säger hon sig vara för att EU-parlamentet skulle få rätt att ta initiativ till ny lagstiftning.

"I vår riktning"

På svenske Fredrick Federley (C), vice ordförande i RE-gruppen, låter det som att ett ja till tyskan nu är på väg.

– Vi har fått svar i vår riktning på de frågor vi hade, säger Federley, även om gruppen fortfarande helst vill se en tydlig skrivning kring vilken roll danska Margrethe Vestager ska spela i kommande kommission.

Samtidigt konstaterar han att de tveksamma inte kan ställa krav på hur mycket liberal eller socialdemokratisk politik som helst av von der Leyen.

– Man måste komma ihåg att det är en EPP-kandidat och då får man en del skit med i bägaren, säger Federley till TT.

Kan skjutas upp

Tyskan har redan tidigare fått nej från den miljöpartistiska partigruppen De gröna/EFA och vänstergruppen GUE/NGL.

Nej väntar sannolikt även från ytterhögerns partigrupp ID, medan EU-skeptiskt konservativa ECR – där bland andra SD ingår – är mer splittrat mellan för och emot.

Om von der Leyen röstas ned måste EU:s stats- och regeringschefer kallas in till ett nytt toppmöte och lämna ett nytt förslag till EU-parlamentet, inom en månad.

Ytterligare ett alternativ är att helt enkelt skjuta upp tisdagens omröstning till i september för att ge både von der Leyen och parlamentet mer tid på sig.

Oavsett hur det går meddelar hon i alla fall själv via Twitter att hon nu lämnar sin post som försvarsminister i Tyskland.

Fakta

Fakta: Ursula von der Leyen

Född 1958 i Bryssel. Gift och har sju barn. Tysklands försvarsminister sedan 2013. Europeiska rådets förslag till ny ordförande för EU-kommissionen.

von der Leyen gick med i kristdemokratiska CDU 1990. Året därpå, 1991, blev hon doktor i medicin vid Medizinische Hochschule Hannover (MHH), efter att tidigare ha arbetat som gynekolog.

Mellan 2001 och 2005 hade von der Leyen olika politiska uppdrag på kommun- och delstatsnivå i Niedersachsen. 2005 blev hon familjeminister i regeringen Merkel, en post hon innehade till 2009.

Samma år valdes hon till ledamot i förbundsdagen och blev arbets- och socialminister.

I december 2013 tillträdde hon sitt nuvarande jobb som försvarsminister.

Källa: Tyska förbundsregeringen

Visa mer...

Fakta

Fakta: Ursula von der Leyen

EU-parlamentet ska på tisdagen från klockan 9 debattera förslaget att utse tyska Ursula von der Leyen till ny ordförande i EU-kommissionen. Själva omröstningen beräknas ske klockan 18.

För att bli vald krävs absolut majoritet bland de närvarande. För tillfället innebär det minst 374 röster. EU-parlamentet har visserligen 751 ledamöter, men fyra platser står just nu tomma, sedan Spanien inte gett klartecken för tre av de katalanska ledamöterna och ingen ersättare ännu utsetts för danske Jeppe Kofod som nyligen utsetts till utrikesminister i hemlandet.

Om von der Leyen godkänns kan hon fortsätta arbetet med att tillsätta sin kommission, med en ledamot från varje medlemsland, nominerad av respektive regering. De ledamöterna kommer sedan att höras av EU-parlamentet under slutet av september innan en slutlig omröstning om att godkänna hela kommissionen kan hållas i slutet av oktober.

Om allt följer tidsplanen kan von der Leyen-kommissionen ersätta den nu avgående kommissionen under luxemburgaren Jean-Claude Juncker från den 1 november.

Visa mer...